Služba CZ Grada Bihaća izdala upozorenje građanima koji žive u blizini rijeka Klokot i Una

Obzirom na porast vodostaja rijeke Une i Klokota, a uvažavajući vremenske prognoze za naredni period Služba civilne zaštite Grada Bihaća upozorava sva fizička i pravna lica koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka: Une i Klokota da iz svojih stambenih i poslovnih objekata (podrumske prostorije) izmjestite sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja u navedenim rijekama.

Također, apelujemo na sve građane da, u skladu sa svojim mogućnostima, očiste šahtove i sisteme za odvodnju oborinskih voda, jer je dosadašnja praksa pokazala da su neočišćeni šahtovi i odvodni kanali uzrok velikih izlijevanja vode na ulicu.

Služba civilne zaštite Grada Bihaća intenzivno pratiti stanje na području grada i zajedno sa JKP Komrad i JP Vodovod tokom dana čisti začepljene odvode za oborinsku vodu i kanale koji su zatrpani snijegom.

Nadalje, molimo građane da izvrše pripremne radnje samozaštite i zaštite vlastite imovine kao što su:

– u stanu ili kući isključiti glavne prekidače, sve električne uređaje i zatvoriti vodu,
– namještaj, pitku vodu i životne namirnice skloniti na više dijelova kuće ili stana,
– budite spremni evakuisati domaće životinje, a ako to ne možete oslobodite ih iz objekata u kojima su smješteni,
– budite pripremljeni u slučaju da morate napustiti domaćinstvo – pripremite ranac ili torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima (baterijska lampa, pištaljka, kabanica za kišu, topla odjeća, duboka obuća, flaša sa vodom za piće, transistor i rezervne baterije, štap, konopac i slično),
– slušajte izvještaje na vijestima o vodosnabdijevanju kao i da li je bezbjedno piti vodu
– ne ulazite vozilom u poplavljena područja.
– u slučaju da vas poplavna voda opkoli, napustite vozilo i ukoliko je moguće bezbjedno pređite na više tlo,
– ne hodaje kroz vodu koja se kreće. Kretanje kroz vodu dubine 15 cm može izazvati pad – hodajte tamo gdje se voda ne pomjera,
– ne prelazite brzake i potoke pješice niti kolima,
– preko sredstava javnog informisanja pratite stanje i upozorenja koja izdaju nadležni subjekti,
– u slučaju potrebe budite kooperativni i surađujte sa spasilačkim ekipama.

Građane Bihaća molimo za saradnju i razumijevanje, a ukoliko imaju problema sa odvodima ili kanalima za oborinske vode, informacije jave Službi civilne zaštite na telefon: Operativni centar 121; Služba civilne zaštite Grada Bihaća telefon/fax 037/223-266.

Related posts