Počela gradnja vodovoda Orašac – Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku “Una”

Predstavnici Grada Bihaća danas su zvanično uveli u posao izvođača radova na gradnji vodovodnog sistema Orašac – Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku Una.

Vrijednost tog projekta je 366.000 KM, a dužina vodovodne trase je 7.577 metara.
Nosilac projekta je Grad Bihać, a pored Grada u projektu finansijski učestvuju i Nacionalni park “Una”, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK-a, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Fond zaštite okoliša FBiH, kod kojih je putem projektni aplikacija Grad Bihać ranije obezbijedio sredstva.

„Suvišno je i govoriti o potrebi i značaju ovog vodovodnog sistema za mještane Orašca i Ćelija, odnosno Štrbačkog buka, kao najatraktivnijeg dijela Nacionalnog parka Una.

Dužina trase je 7.500 metara i nadamo se da ćemo sve radove završiti i prije zadanog roka od 90 dana“ – izjavio je Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika.

Izgradnja vodovoda je preduslov za početak realizacije prve faze asfaltiranja puta do Štrbačkog buka, što je od posebnog značaja za poboljšanje turističke ponude.
„Izuzetno bitan projekt za mještane, ali i modernizaciju sveukupne ponude u Nacionalnom parku Una. Čim se završi izgradnja vodovodnog sistema, krećemo s prvom fazom asfaltiranja puta prema našoj najatraktivnijoj destinaciji. Vlada Federacije BiH osigurala je i sredstva za sanaciju i asfaltiranje 5.140 metara puta prema Štrbačkog buku, tako da ćemo ove godine napraviti veliki infrastrukturni iskorak „ – riječi su Amarilda Mulića, direktora Javnog preduzeća “Nacionalni park Una”.

Izvor: usn.co.ba

Related posts