Petrovčanka Adisa Bolić osvojila srebrenu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi

Bosanskohercegovački tim na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke u Zurichu osvojio je zlatnu i srebrenu medalju kao i dvije pohvale. Našu zemlju na prestižnom takmičenju predstavljale su Tijana Babić, Adisa Bolić, Lejla Skelić i Elma Nuhanović.

Ekipa iz Bosne i Hercegovine uspjela je ove godine ostvariti izvrsne rezultate čemu ide u prilog činjenica da je osvojila deveto mjesto od 33 evropske države i 12. mjesto od ukupno 44 države.

Zlatnu medalju osvojila je Tijana Babić, srebrenu Adisa Bolić, a pohvale su dobile Lejla Skelić i Elma Nuhanović.

Babić je u razgovoru za Klix.ba kazala kako joj se takmičenje dopalo s obzirom na to da je organizacija bila dobra.

“Nikad nam nije bilo dosadno stalno smo imali organizovane izlete, obilazak grada, druženja. Upoznali smo mnogo drugih takmičarki iz svih dijelova Evrope pa i svijeta. Znači družili smo se, zabavljali, a između toga radili matematiku, zadaci su bili zanimljivi. Poslije dva dana rađenja matematike i kasnije bodovanja osvojila sam zlatnu medalju”, rekla je Babić.

Izvrstan rezultat ostvarila je i Adisa Bolić koja nam je također kazala da je jako zadovoljna organizacijom Evropske matematičke olimpijade za djevojke.

“Ove godine olimpijada je bila jako dobro organizovana, bar za nas takmičare. Pored testa imali smo mnogo zanimljivih aktivnosti i ekskurzija. Što se takmičenja tiče, ja sam osvojila srebrenu medalju, a Tijana zlatnu. Mislim da sam mogla i bolje da uradim test i možda osvojim zlato kao prošle godine, ali i ovako je dobro”, kazala je Bolić.

Ovim povodom razgovarali smo i sa liderom bh. tima Admirom Beširevićem koji ističe da je zadovoljan postignutim rezultatima koji su plod dugogodišnjeg rada sa učenicima.

“U ovoj godini nas očekuje još bitnih takmičenja i nadamo se još puno osvojenih medalja. Ovom prilikom bih se u ime učenica iz FBiH i svoje ime zahvalio premijeru KS koji nam je pokrio putne troškove”, kazao je Beširević.

Takmičari iz BiH posjetu Švicarskoj iskoristili su i da se sastanu sa Admirom Greljom i Selverom Pepićem, bivšim uspješnim bh. olimpijcima iz fizike koji danas rade na University of Zurich i Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Zurichu (ETH Zurich).

Related posts