Nakon prakse planiraju budućnost u Njemačkoj

U Mješovitoj srednjoj školi (MSŠ) Maglaj trude se da učenike stručnih škola dobro pripreme za tržište rada i život. Učenici koji se školuju za zanimanje plinski i vodoinstalater ovih dana marljivo i temeljito uređuju ogradu oko objekta Prve osnovne škole.

Odlučili pomoći

I ovo nije prvi put da su pokazali da su i društveno korisna škola.

– Maturanti smo i nije nam ostalo još puno školovanja, ali smo odlučili da zajedno s našim mentorom, nastavnikom Amirom Pervanom, pomognemo susjednoj osnovnoj školi – kaže učenik Denis Pejić.

Njegov razredni kolega Belmin Bećirović kaže da ono što nauče primjenjuju u praksi. Nakon završetka škole ne planiraju ostati u Maglaju.

– Gubimo se odavde. Nadamo se da ćemo posao pronaći van zemlje. Papire srediti, pa za Njemačku. Čuli smo da su plinski i vodoinstalateri traženi – ističe Bećirović.

Učenici ovih dana marljivo rade

U stručnim školama učenici se mogu školovati za plinske i vodoinstalatere, bravare, varioce, metalostrugare. Od sedam časova sedmično, broj časova praktične nastave do trećeg razreda povećava se na 20.

Dobri majstori

– MSŠ Maglaj je na lokalnom nivou, ali i šire, poznata kao škola sa dobrom praktičnom nastavom koja se izvodi u savremeno opremljenim radionicama. Svaka generacija učenika iznjedri dobre majstore i pozvao bih lokalne privrednike da omoguće učenicima da stečeno znanje primijene u njihovim firmama – dodao je Tanković.

Volonterski rad

– S kolegom, direktorom Prve osnovne škole Admirom Gračićem dogovorio sam da naši učenici tokom časova praktične nastave rade na sanaciji devastirane ograde oko objekta i sve to na volonterskoj osnovi – rekao nam je Ermin Tanković, direktor MSŠ-a Maglaj.

avaz.ba

Related posts