Petar krenuo iz Banjaluke u Sarajevo: Odaću počast Davidu i Dženanu

Sa starog mosta u banjalučkom naselju Trapisti Petar Blažić (65), književnik, maratonac i humanitarac krenuo je pješke u Sarajevo zbog kako kaže prijateljstva, tolerancije, istine i pravde, javlja Anadolu Agency (AA).

Svoj pohod okarakterisao je kao sportsko – kulturno – humanitarni, a cilj mu je da poveže Banjaluku i Sarajevo i oda počast Davidu Dragičeviću iz Banjaluke i Dženanu Memiću iz Sarajeva, mladiće koji su smrtno stradali, a čije porodice traže istinu o tome. Specifično za Blažića je i da za vrijeme pješačenja piše i ideje koje mu dolaze bilježi za vrijeme pješačenja ili pri odmorima.

“Spajam dva mosta, mosta na Miljacki na Bulevaru Meše Selimovića i stari dobri, očuvani, zaštitni znak Banjaluke – most u Trapistima”, kazao je Blažić.

Za ovaj pohod napravio je majicu sa fotografijama mosta u Trapistima, Dragičevića i Memića, a ponio je crvenu ružu i baklju koje inače nosi pri svakom svom pješačenju. Kaže da je za dvije i po godine prešao po BiH 7.000 kilometara, a u proteklih 40 godina prepješačio je 250.000 kilometara.

“Vrijeme fino, ja raspoložen, spreman za put”, kazao je Blažić koji se nakon prvih šest od 200 kilometara na kratko zaustavio kako bi zapalio svijeću i položio cvijeće za Davida Dragičevića na Trgu Krajine, mjestu gdje se građani okupljaju kako bi pružili porodici podršku u potrazi za istinom.

Procjenjuje da će večeras stići u Kneževo, jer ravnicama prelazi oko šest kilometara za jedan sat, ali u slučaju uzbrdica pet kilometara.

“Sutra naveče stižem u Travnik, poslije 18 časova, a sljedeće večeri u Kiseljak. Po dolasku u Sarajevo u petak između 16 i 18 časova sa porodicom Dženana Memića otići ću na mjesto gdje praktikuju da mu odaju počast i to će biti završni čin”, kazao je Blažić.

Related posts