Pauza u predmetu USK šume

Ovosedmično redovno ročište u predmetu Unsko-sanske šume na Kantonalnom sudu u Bihaću odgođeno je zbog seminara na kojem učestvuju pravosudni radnici. Nedjelju ranije također je odgođeno na zahtjev odbrane. Šestorica optuženih rukovodilaca Unsko-sanskih šuma tražila su slobodan dan da bi prisustvovala proslavi Međunarodnog dana šuma, što im je i odobreno.
Naime, čak i dok traje suđenje bivšem direktoru Šuma USK-a Đevadu Muslimoviću, te direktorima šumarija Fadilu Šehiću, Sabahudinu Solakoviću, Rasimu Mehmedoviću, Enesu Kariću i Fahiru Sirći, oni su i dalje kao stručne osobe iz oblasti šumarstva itekako visokopozicionirane u svojoj branši. A kada nisu na suđenju, oni i dalje rade u Unsko-sanskim šumama, samo na drugim pozicijama od onih koje su obavljali ranije.

– Naravno da su u preduzeću, neki su i na bolovanju, ali je njihov status i dalje u svojstvu uposlenika ŠPD-a Unsko-sanske šume i tako će sigurno biti do okončanja postupka, a vidjeće se šta će biti poslije, kazao nam je nedavno Haris Mešić, aktualni direktor Unsko-sanskih šuma.

U drugom postupku protiv bivših rukovodilaca i radnika Kantonalne uprave za šumarstvo optuženi i osumnjičeni više ne rade.

– Kod nas je drugo, ipak je Kantonalna uprava za šumarstvo dio Ministarstva i kao državna uprava naši su propisi malo oštriji nego u javnim preduzećima koji imaju svoje pravilnike i ugovore o radu, naglasio je Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona.

Također, saznajemo da ni sljedeće sedmice neće biti ročišta za grupu iz USK-a šuma, iz nama nepoznatog razloga.

– Ročište je prolongirano zbog obaveza Sudskog vijeća, a o razlozima ništa ne možemo reći, poručila je Jasmina Husić, portparol Kantonalnog tužilaštva.

Tužilaštvo, Sudsko vijeće, optuženi i njihova odbrana dobro će se odmoriti od ovog predmeta, koji je javnosti predstavljen kao najveći slučaj organizirane kriminalne grupe koja je štetila državnim interesima i najvećem resursu – šumskom bogatstvu USK-a.

Oslobođenje je detaljno i redovno izvještavalo o toku postupka, a nakon ove poduže pauze uslijediće i drugo poluvrijeme.

– Što se tiče iznošenja dokaza Tužilaštva, otprilike smo na pola puta. Preostaje nam da saslušamo još 20 svjedoka, a biće saslušani i vještaci, jedan iz ekonomske oblasti i drugi iz građevinarstva. Nakon toga ćemo iznijeti materijalne dokaze, kazao nam je Senad Ljubijankić, postupajući tužilac u ovom predmetu.
Inače, slučaj Unsko-sanskih šuma specifičan je zbog još nekoliko detalja. Većina svjedoka tokom davanja iskaza navodila je da je povremeno veće novčane iznose davala za SDA (pored davanja redovnih i povremenih iznosa optuženim), mada niko od odgovornih lica iz stranke nije obuhvaćen optužnicom. U ovom predmetu desio se i presedan u BiH, da paralelno uz svako ročište jedan političar u javnosti redovno brani optužene, a radi se o Asimu Kamberu. On sukcesivno diskreditira svjedoke Tužilaštva, a iznosi optužbe na rad glavne tužiteljice USK-a Fadile Amidžić, zatim na rad policijskog istražitelja Mirhada Abdijanovića i službenika SIPA sa kodnim imenom Ćamil.

Iz našeg izvora bliskom Tužilaštvu USK-a saznajemo da se Kamberovi javni istupi itekako pažljivo prate, jer u njima postoje elementi uticaja na svjedoke.

U Tužilaštvu smo zatražili i reakciju glavne tužiteljice, no ona je ovih dana na službenom putu.

– Ja ću vas zamoliti da to pitanje postavite glavnoj kantonalnoj tužiteljici kada se ona vrati. Mislim da ne bi bilo uredu da ja to komentarišem, s obzirom na to da sam postupajući tužilac u ovom predmetu, naglasio je tužilac Ljubijankić.

Naredno ročište u predmetu USK-a šuma zakazano je za 18. april.

Related posts