Patrick Viera preuzeo Nicu i pronašao prvi trenerski posao u Evropi

Ekipa Nice imenovala je legendarnog nogometaša Patricka Vieru za novog trenera ovog francuskog kluba.
Viera je napustio mjesto trenera New York Cityja koji igra u MLS ligi, a potpisao je trogodišnji ugovor s Nicom.

Bivši igrač Arsenala, Juventusa i Intera iz Milana vratio se u Francusku nakon 23 godine, a on je kao reprezentativac ove zemlje odigrao 107 utakmica, osvojio je Svjetsko prvenstvo 1998. godine i Evropsko prvenstvo dvije godine poslije.

Viera se prije dolaska Unaija Emeryja na klupu Arsenala vodio kao jedan od favorita za nasljednika Arsena Wengera, ali od toga na kraju nije bilo ništa, no njegova želja za povratkom u Evropu ostala je jednako jaka i sljedeći korak bio je preuzimanje Nice.

“Želim se zahvaliti svima u New Yorku što su mi dali priliku da treniram taj klub. Odluka o odlasku je bila teška za mene i moju porodicu, posebno iz kluba koji mi je dao priliku da radim svoj prvi trenerski posao”, kratko je rekao Viera.

Njegovi pomoćnici u francuskom klubu bit će Christian Lattanzio, Kristian Wilson i Matt Cook koji su s njim radili i u omladinskim selekcijama Manchester Cityja.

Nica je prošlu sezonu završila na osmoj poziciji, a ove sezone vrlo vjerovatno će ostati i bez jednog od najboljih igrača Marija Balotellija kojem 1. jula ističe ugovor.

Related posts