Tijelo pronađeno u februaru u Bosni pripada Nađi Trako, za Amarom Kozlićem se još traga

Više od dva mjeseca nakon što je u rijeci Bosni, između Nemile i Vranduka kod Zenice, pronađeno tijelo nepoznate žene, utvrđeno je da se radi o tijelu Nađe Trako (63) iz Visokog, čiji nestanak je prijavljen u novembru prošle godine.

Ova informacija za Faktor potvrđena je u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

– Nalaz obdukcije Tužilaštvo je primilo u petak ujutro i utvrđen je da se radi o Nađi Trako iz Visokog – kazala nam je Naila Muratović, glasnogovornica Tužilaštva ZDK.

U vrijeme kada je pronađeno tijelo, intenzivno se tragalo za Amarom Kozlićem, koji je nestao nakon saobraćajne nesreće u kanjonu Lašve, te se u prvi mah pretpostavljalo da se radio o nestalom mladiću.

Međutim, nakon pregleda tijela ustanovljeno je da je riječ o lešu nepoznate žene. Tijelo je poslije toga prevezeno u prosektruru Kantonalne bolnice u Zenici gdje je po nalogu kantonalnog tužioca obavljena obdukcija. Porodica Nađe Trako prijavila je policiji da je starica nestala 12. novembra i od tada je za njom trajala potraga.

Za tijelom Amara Kozlića i dalje se traga, mada mnogo manjim intenzitetom nego što je to bilo u vrijeme kada je mladić nestao. Nesretni mladić je, zajedno sa prijateljima Huseinom Delićem i Almenom Begovićem, nestao 4. februara nakon posjete diskoteci Label u Vitezu.

Njihovi roditelji su nestanak prijavili dan kasnije, nakon čega su policajci Specijalne jedinice MUP-a ZDK-a u rijeci Lašvi pronašli automobil u kojem su bila tijela Delića i Begovića, dok je Kozlićevo tijelo voda odnijela nizvodno.

Danima su bezuspješno pretraživani teren i korita rijeka Lašve i Bosne, a potragu je značajno otežavala nabujala rijeka i slaba vidljivost. Zbog ove nesreće, u kojoj su stradala trojica mladića, u Zenici je 8. februar bio proglašen Danom žalosti.

U međuvremenu je 13. marta ove godine u kolektoru otpadnih voda, koji prolazi kroz ArcelorMittal u Zenici, pronađeno tijelo muškarca, za kojim se, po svoj prilici, nije se tragalo. Nakon pronalaska ovog tijela, obavljene su provjere u policijskim bazama o nestalim osobama i, kako nam je to ranije potvrđeno, nije bilo poklapanja. Iz tog razloga, između ostalog, identitet ove osobe još nije poznat, a prema nalazu vještaka medicinske struke, smrt je nastupila najmanje godinu prije nego što je pronađen.

Pronađeni posmrtni ostaci odgovaraju muškarcu, koji je u trenutku smrti bio star između 50 i 85 godina, a za života je bio visok oko 174 centimetra.

– Neposredni uzrok smrti ne može se ustanoviti zbog nedostajanja dijelova tijela. Smrt je nastupila u vremenskom periodu dužem od godinu prije dana pronalaska, a tijelo se sve vrijeme ili veći dio vremena nalazilo u vodenoj ili vlažnoj sredini – kazali su nam ranije u Tužilaštvu.

Tužilac koji radi na ovom slučaju naredio je dalje DNK vještačenje, kako bi se otkrio identitet muškarca.

Kolektor u kojem je pronađeno tijelo proteže se iz pravca naselja Podbriježje i u dužini od nekoliko kilometara prolazi kroz okolna naselja, ulazi na teritoriju ArcelorMittala u dužini od nekoliko stotina metara, te ponovo izlazi izvan fabričkog kruga prema rijeci Bosni, a tijelo je najvjerovatnije voda “donijela” do ArcelorMittala.

Related posts