Parlament FBiH danas o kreditima u 'švicarcima'

Nastavak 17. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je prvi dio održan pred Novu godinu, zakazan je za danas.

Jedna od preostalih tačaka dnevnog reda je zakon čiji je predlagač zastupnik Hasan Muratović, a nalaže konverziju kredita građana podignutih s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Muratović kao razlog za donošenje novog zakona ističe da su građani Federacije Bosne i Hercegovine, koji su na taj način podigli kredite, dospjeli u veoma tešku situaciju zbog rasta otplatnih kreditnih rata.

– Više od 6.000 građana Federacije BiH suočava se s problemom vraćanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Ti građani dovedeni su na rub egzistencije. Pri vraćanja kredita, imaju niz problema finansijske, psihološke, medicinske i druge prirode jer nikada ne znaju kolika će im biti sljedeća rata – kaže Muratović.

Napominje da su rate u kontinuitetu rasle, što je dovelo do povećanja i glavnice i rate, a što je suprotno načelu monetarnog nominalizma.

– Potreba donošenja novog zakona se vidi i u značajnom broju presuda u korist korisnika kredita koji su tužili banku po osnovu naplate ovih kredita. Treba dati podršku građanima jer naša osnovna zadaća je da u Parlamentu Federacije BiH branimo i zastupamo njihova prava – naveo je Muratović.

On također napominje da klijenti opterećeni takvim kreditima danas imaju problem samo s Hypo Alpe Adria bankom.

Nekoliko ovih kredita su bili podignuti i u drugim bankama, ali one same su izvršile konverziju kredita prepoznavši problem koji su doživljavali s klijentima, istaknuo je također predlagač novog zakona.

Prema podacima koje je Muratović još naveo u tekstu, u Bosni i Hercegovini, 9.802 građana ima probleme s takvim kreditima, a od toga 6.100 u Federaciji BiH.

Tek oko 14 posto njih redovno vraća kreditne rate, dok su se dosad u Bosni i Hercegovini desila 23 samoubistva i više od stotinu korisnika umrlo prijekom smrću zbog srčanih, moždanih i nervnih udara, a Muratović tvrdi da je na stotine oboljelo od depresije.

Prvobitno, on je predložio da zakon koji bi konvertirao švicarske franke u konvertibilne marke bude razmotren u Parlamentu FBiH po hitnom postupku, ali u prvom dijelu 17. redovne sjednice Predstavničkog doma prilikom utvrđivanja dnevnog reda većinom glasova zastupnika usporena je procedura Muratovićevog predloženog zakona jer je “vraćen” u formu nacrta. To bi moglo značiti da će proći i javnu raspravu prije nego što eventualno bude odobren u Parlamentu.

Na preostalom dnevnom redu nastavka 17. redovne sjednice su i predložena odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za  realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo, kao i Izvještaj “Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji BiH – 2018. godina”.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o odobravanju izdvajanja sredstava iz “Tekuća rezerva” budžeta FBiH za 2019. godinu i Analitički izvještaj o radu Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2019. godinu.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts