Papa u Bugarskoj moli za mir i prihvatanje migranata

Papa Franjo će u ponedjeljak, drugog dana balkanske turneje, posjetiti jedan izbjeglički kamp u Bugarskoj i otputovati u Rakovski, koji se nalazi 160 kilometara jugoistočno od Sofije, gdje će održati misu i službu pričesti za više od 200 djece.

Potom će vratiti u Sofiju i sudjelovati u međureligijskim molitvama za mir, a za utorak je predviđen njegov posjet Sjevernoj Makedoniji.

Cilj papine turneje je napraviti nove iskorake otvaranja prema pravoslavnim kršćanima te odati počast Majci Terezi iz Calcutte.

Papa je posjetio patrijarha Neofita, poglavara Bugarske pravoslavne crkve i izrazio vjeru u odnos između katolika i pravoslavnih kršćana.

U molitvi u pravoslavnom hramu u središtu grada papa Franjo je govorio “o dijalogu, harmoniji i bratstvu među crkvama, državama i ljudima”.

Odgovor bugarskog patrijarha je bio nešto manje topao, konstatira agencija dpa.

“Mi, Bugarska pravoslavna crkva, čvrsto smo uvjereni da ne može i ne smije biti kompromisa u pogledu vjere”, naveo je Neofit.

Bugarska pravoslavna crkva odbila je međureligijske molitve ili službe s papom Franjom.

Pozvao Bugarsku da primi migrante

Papa je ranije, u razgovoru s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim, pozvao Bugarsku da otvorenih ruku primi migrante.

“Dopustite mi da sugeriram da vaše oči, srce i ruka, kao što je to i vaša tradicija, ne budu zatvoreni prema onima koji kucaju na vaša vrata”, kazao je.

Bugarska, koja je podigla žičanu ogradu duž svojih granica kako bi spriječila dolazak migranata, prema riječima pape, u poziciji je da ohrabri interakciju između različitih kultura i vjere.

Papa je, također, ukazao na činjenicu da je dva milijuna Bugara potražilo bolje životne prilike odlaskom u strane zemlje.

Posjetit će i svetište Majke Tereze

U utorak će papa Franjo posjetiti Sjevernu Makedoniju, a posjetit će i svetište Majke Tereze, rođene u Skoplju 1910. godine, te će se susresti sa siromašnim ljudima o kojima skrbi red Majke Tereze Misionarke ljubavi.

Papa Franjo proglasio je 2016. godine Majku Terezu svetom.

Bugarska i Sjeverna Makedonija spadaju među najsiromašnije europske zemlje i imaju male katoličke zajednice, navodi agencija dpa.

Franjo je drugi papa koji posjećuje Bugarsku, nakon što je to 2002. godine napravio papa Ivan Pavao II.

Posjet Sjevernoj Makedoniji prvi je posjet jednog pape toj zemlji.

Izvor: Agencije

Related posts