Palestinska zajednica u BiH: Otkazujemo mirni skup u Mostaru, nismo dobili odobrenje

Podsjećamo, skup podrške palestinskom narodu trebao se održati u subotu u 12 sati u Mostaru na Trgu Musala

Povodom medijskih istupa gradonačelnika grada Mostara, Maria Kordića, udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava javnost da nije dobila službeni odgovor na zahtjev za održavanje mirnog skupa u ovom gradu.

Iznenađeni i razočarani

– Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politiziraju, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva.

Imajući u vidu činjenicu da je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i da bi shodno tome svi građani trebali imati prava na mirna okupljanja, iznenađeni smo i razočarani ovakvom reakcijom gradonačelnika Kordića koje zabranjuje mirni skup podrske sa Palestinskom narodom a dozvoljava da Izraelska zastava viori Mostarom.

“Ko može biti neutralan na ubijanja djece”

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini želi da podsjeti gradonačelnika Kordića da grad Betlehem se nalaze u okupiranoj Palestini i da su skupovi za mir u Palestini održani u gradovima širom svijeta, te u zadnjih nekoliko dana i u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Beogradu, Podgorici, Zagrebu, Sanskom mostu….

Želimo gradonačelnika Kordića javno upitati: Ko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir?

Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas. Pozive na skup smo uputili i predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, franjevcima i građanima svih nacionalnosti – navode u saopćenju.

Podsjećamo, skup podrške palestinskom narodu trebao se održati u subotu u 12 sati u Mostaru na Trgu Musala.

Izvor: Avaz.ba

Related posts