Danas novi sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Sarajevu

Danas će u Sarajevu biti održan novi sastanak stranaka Trojke, HDZ-a BIH i SNSD-a.

Sastanak parlamentarnih stranaka koje čine većinu na državnom nivou početi će u 10.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održati, a nakon sastanka planirana je press konferencija.

Stranke bi trebale razgovarati o zakonu o sudovima BiH i zakonu o pranju novca, a u poslijepodnevnim satima zakazana je i sjednica Vijeća ministara BiH. Treba podsjetiti da je zakon o sudovima već četiri puta skidan sa dnevnog reda sjednica Vijeća ministara BiH, pa je veliko pitanje da li će u skorije vrijeme biti usvojen.

Za ove zakone se očekuje da će biti usvojeni do kraja mjeseca. Tako je najavljeno na zadnjem sastanku ovih partnera u Istočnom Sarajevu.

Bio bi to pozitivan signal uoči dolaska predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja bu u BiH trebala doputovati 1. novembra. Ona će predstaviti paket razvoja – radi se o značajnim sredstvima koja je EU osigurala za regiju, uključujući i BiH, a koja će biti vezana za provođenje reformi.

Također, Izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu BiH bit će predstavljen 8. novembra, a bh. vlasti očekuju i davanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts