Pakistan: Spremni smo vratiti pilota da ublažimo napetosti s Indijom

Ministar vanjskih poslova Pakistana rekao da je ova zemlja voljna osloboditi indijskog pilota zarobljenog nakon rušenja aviona.

Pakistan je spreman vratiti indijskog pilota srušenog i uhapšenog ove sedmice ako bi to ublažilo krizu sa susjedom, rekao je ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi za pakistansku televiziju Geo Tv.

“Voljni smo vratiti uhapšenog indijskog pilota ako će to voditi smirivanju”, rekao je.

Također je rekao kako se očekuje da saudijski ministar vanjskih poslova dođe u Pakistan s posebnom porukom prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana, koji je posjetio i Pakistan i Indiju ranije ovog mjeseca.

Pakistanska vojska u srijedu ujutro saopćila je da je srušila dva indijska aviona unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijske ratne avijacije unutar Pakistana u utorak, prvi put od rata 1971. godine.

“Obje su zemlje naredile zračne napade tokom posljednja dva dana, a kopnene snage razmjenjivale su vatru na više od deset lokacija.”

Napad Indije

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv grupe Jaish-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dvije nuklearne sile zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. februara poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu, ali rizik od sukoba je dramatično porastao nakon indijskog osvetničkog napada u utorak, na, kako tvrdi New Delhi, “islamističku bazu za obuku”.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Related posts