Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću dobio je vrijednu medicinsku opremu

Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću dobio je vrijednu medicinsku opremu namijenjenu za opremanje kabineta kliničkih vještina u sklopu Projekta jačanja sestrinstva u BIH.

Zajedno sa osnovnom opremom doniranom od strane Švicarske Vlade u predhodnom periodu, dodatna oprema koristiće za usavršavanje praktičnih kliničkih vještina studenata sestrinstva.

U kabinetu Fakulteta zdravstvenih  studija, studenti Odsjeka sestrinstvo usavršavaju praktične vještine u okviru zdravstvene njege i ostalih predmeta usko vezanih za njegu bolesnika. Važan je ovo dio predavanja, koji ih osposobljava za izvođenje jednostavinh i složenih  dijagnostičkih i terapeutskih procedura,  koje će po završetku studija primjenjivati u  budućem radu u zdravstvenim ustanovama.

Vježbe u kabinetu kliničkih vještina izvode se pod budnim okom iskusnih predavača koji studentima nastoje detaljno predočiti vještine kako bi ih osposobili za samostalan rad pri izvođenju različitih zdravstvenih radnji i postupaka. Sada im je nastava dodatno olakšana nakon što su dobili vrijednu donaciju, visokosofisticiranu opremu.

Oprema je osigurana kroz  osam miliona maraka vrijedan Projekat jačanja sestrinstva u BIH, čiji je finansijer Vlada Švicarske. U drugoj fazi planirana su sredstava u iznosu blizu 140. 000 maraka za opremanje više fakulteta, među kojima i Fakulteta zdravsatvenih studija bihaćkog Univerziteta. Projekat provode Fondacija fami i Ženevske univerzitetske bolnice.

U Fondaciji, također,  naglašavaju da  pomenuti projekat daje mogućnost studentima zdravstvene njege prvog i drugog ciklusa da apliciraju za dobijanje  stipendija.  Za bihaćki zdravstveni fakultet oprema će pojačati kvalitet u izvođenju prakse, koja je na ovoj visokoškolskoj ustanovi od presudnog značaja.

Donacija je od velikog značaja za usavršavanje vještina i sposobnosti studenata ali i za  reforme  i inovacije  nastavnih planova i programa prvog i drugog ciklusa studija i njihovog usklađivanja sa standardima EU, kako prenosi RTV USK.

Izvor: RTV USK

Related posts