'OVO JE SRAMOTA!' Skandalozno nagrađivanje osobne kroničarke Ratka Mladića: 'Još kad vidite kakav ciničan naslov nosi nagrada...'

Društvo novinara Vojvodine (DNV) dodijelilo je nagradu “Zlatno pero” Ljiljani Bulatović Medić, autorici knjiga o Ratku Mladiću i njegovoj osobnoj kroničarki, što su Neovisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Neovisna udruga novinara Srbije (NUNS) u srijedu ocijenili skandaloznim jer je riječ o „negatorici ratnih zločina, etničkih čišćenja i genocida“.

„Nagrada cinično nazvana ‘Zlatno pero’ pripala joj je ‘za značajan doprinos razvoju novinarstva’, kako se navodi u još ciničnijem obrazloženju. Ne čudimo se DNV-u što je donio takvu odluku. Pojedine udruge u ovoj zemlji postoje samo zahvaljujući tragičnoj činjenici da u Srbiji nije izvršena lustracija i da ratni propagandisti, koji su se lažno predstavljali i predstavljaju kao novinari, nisu kazneno gonjeni za svoja zlodjela. Ljiljana Bulatović Medić je svakako jedna od onih koja i dan-danas širi mržnju u regiji“, ističe se u priopćenju dviju novinarskih organizacija.

NUNS i NDNV dodaju da se ne čude i što je toj nekadašnjoj novinarki RTS-a i Ekspres politike nagradu uručila pokrajinska tajnica Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) Dragana Milošević, koja je predstavnica postojeće vlasti „koja je devedesetih godina bila aktivni dio Miloševićeve zločinačke politike“, čime udruge aludiraju na dio vodstva vladajuće Srpske napredne stranke, koje je 90-ih bilo u tadašnjoj Srpskoj radikalnoj stranci, Miloševićevom koalicijskom partneru.

„Pitamo, međutim, s kojim pravom se ovakvim osobama nagrade dodjeljuju iz ruku pokrajinske dužnosnice u dvorani zgrade pokrajinske vlade? Jesu li ih građani ovlastili da ih učine sudionicima u promociji zločina?“, pitaju se udruge i dodaju kako čuvena novosadska Banovina, u kojoj je svečanost održana, veću sramotu odavno nije doživjela.

Pokrajinska tajnica Autonomne pokrajine Vojvodine, koja je ministrica za javno informiranje u pokrajinskoj vlasti, rekla je za regionalni servis N1 da u dodjeli nagrade ne vidi ništa sporno, navodeći kako je ona dodijeljena novinarima za profesionalno djelovanje tijekom čitavog radnog vijeka te da nije u redu fokusirati se, kako kaže, samo na jednu knjigu Ljiljane Bulatović Medić.

N1, međutim, podsjeća da je Ljiljana Bulatović Medić prepoznatljiva i po knjigama “Raport komandantu” i “Srebrenica – laž i podvala srbskom narodu”, čija je promocija u tom gradu, pred obilježavanje 22. obljetnice genocida, otkazana zbog prosvjeda više nevladinih organizacija.

“Gospođa Ljiljana Bulatović Medić osoba je koja je vjerojatno u oštroj konkurenciji ratnih i poratnih huškača, sigurno među prvih pet. Tako da taj čin da pokrajinska tajnica takvoj osobi udjeljuje priznanje je potpuno užasavajući”, zaključio je programski urednik Neovisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

 

Related posts