OVO JE PET SKRIVENIH UZROKA UMORA

Otišli ste u krevet na vrijeme i prespavali cijelu noć. Zašto ste se onda probudili sa osjećajem kao da vas je pregazio voz?

Evo pet faktora koji nisu toliko očigledni, a koji mogu uticati na vaš umor u većoj mjeri nego što ste mislili.

Neuredni sto

Dvije riječi: mentalna iscrpljenost. Prema brojnim psiholozima, što više stvari imate u svom vidnom polju, poput tone sitnica na radnom stolu, to će se vaš mozak teže fokusirati i filtrirati ih. Rezultat: mozak vam je umoran.

Depressed woman with headache hand holding her head on the bed

Pravite prevelike pauze između obroka

Objedovanje u konzistentnim vremenskim intervalima svakog dana održava vaš nivo energije i pomaže vam da se tokom dana osjećate manje umorno. Potrudite se da napravite neku rutinu koja vama odgovara i pridržavajte je se.

Preskačete vježbanje ujutru

Bilo da dižete tegove ili se bavite jogom, preskakanje teretane jer vam je potrebno dodatnih sat vremena sna ili za spremanje za posao, može vam se obiti o glavu. Istraživači su otkrili da umjereno vježbanje dvadeset minuta može da vam pomogne u povećanju energije.

Ne unosite dovoljno željeza

Nedostatak željeza vas može ostaviti umornim, nervoznim i bez koncentracije, jer je željezo od vitalnog značaja za transport kiseonika do vaših mišića i ćelija. Povećajte unos željeza, konzumacijom zeleniša, jaja, tofua, pasulja, govedine i orašastih plodova. Uparite te namirnice sa hranom koja ima visok sadržaj vitamina C, jer on poboljšava apsorpciju.

Previše spavate

Ovo vam možda djeluje čudno, ali ako mislite da vam nedostaje sna, možete probati da spavate manje. Prema naučnicima, kvalitet sna je daleko važniji od kvantiteta.

Related posts