Ova namirnica najefikasnije topi masne naslage oko stomaka

Osim što štite od kardiovaskularnih bolesti i čuvaju zdravlje kože, pokazalo se da bademi tope i masne naslage oko stomaka.

Sudeći prema najnovijem istraživanju, objavljenom u magazinu “Journal of the American Heart Association”, samo 30 grama badema dnevno umjesto neke druge užine, bogate ugljenim hidratima, dovoljno je da smanjite masne naslage u predjelu stomaka.

U eksperimentu je učestvovalo 48 osoba koje su podijeljene u dvije grupe. Tokom šest nedjelja svi su bili na istoj dijeti koja se razlikovala samo u jednom – jedna grupa za užinu imala je 30 grama nesoljenih sirovih badema (253 kalorije) dok je druga grupa dobijala mafine od banane sa puterom (273 kalorije).

Nakon dvije nedjelje pauze uslijedio je drugi dio eksperimenta – on je trajao još šest nedjelja, s tim što su grupama sada dijete bile zamijenjene.

Rezultati su pokazali da je dijeta koja je uključivala bademe znatno uticala na smanjenje nivoa holesterola u krvi učesnika, smanjujući time i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, što je u neku ruku i bilo očekivano.

Međutim, ono što je iznenadilo naučnike bilo je topljenje masnih naslaga na stomaku. Iako je težina ispitanika ostala relativno ista, njihov obim struka bio je smanjen. “Bili smo vrlo uzbuđeni što je tako značajna promjena uslijedila za tako kratak period. Vjerujem da su za to zaslužne omega-3 masne kiseline, a osim toga, bademi sadrže i brojne druge nutrijente poput vitamina E, vlakana, proteina”, kaže Kler Beriman, vodeći naučnik istraživačkog tima.

Iako je tokom istraživanja korišćeno 30 grama, Beriman ističe da bi oni koji bademe svakodnevno jedu trebalo da se drže doze koja sadrži 160 kalorija. “Čak i polovina preporučene doze imaće blagotvorno dejstvo na vaš organizam”, tvrdi Beriman.

Related posts