Ova djevojka ne postoji, a zbog nje su petorica izvršila samoubistvo

Najmanje petorica britanskih muškaraca i dječaka izvršilo je samoubistvo nakon što su postali žrtve ucjene na društvenim mrežama. Kriminalne bande navodile su ih da povjeruju da je osoba koju su upoznali na internetu privlačna i ohrabrivale na seks preko interneta, dok su im istovremeno puštale snimak na kojem ta privlačna osoba radi isto.

Nakon toga bi uslijedila ucjena: ili će žrtva platiti traženi iznos, ili će fotografije eksplicitnog video-sadržaja biti proslijeđene njenim bližnjima.

Među žrtvama je i 17-godišnji Ronan Hjuz iz okruga Tajron, u Sjevernoj Irskoj. U junu 2015. rumunska banda navela ga je da pošalje svoje intimne fotografije nepostojećoj devojci “Emili Megi”. Nakon toga su mu zaprijetili da će fotografije poslati njegovoj djevojci ukoliko ne plati otkup od 3.000 eura. Nekoliko sati kasnije, Ronan je izvršio samoubistvo.

Međunarodna istraga odvela je istražitelje do Temišvara, gdje je vođa bande osuđen na četiri godine zatvora, ali bande operišu i iz kol-centara na Filipinima.

Istražitelji upozoravaju da je problem u porastu širom Evrope. Uglavnom iza ovoga stoje organizovane bande u inostranstvu, ali i pojedinci zarađuju na ovakvoj vrsti ucjena.

– Prijetnja objavljivanjem eksplicitnih fotografija sa društvenih mreža identifikovana je kao prijetnja u porastu posljednjih godina i hiljade ljudi u Velikoj Britaniji žrtve su ovakve ucjene svake godine – kaže Roj Sinkler iz britanske Nacionalne agencije za kriminal (NCA).

Među žrtvama ima i djece od 14 godina, a najstarija žrtva je 82-godišnji muškarac. Ipak najviše ih ima u starosnoj grupi od 21 do 30 godina. Britanska policija je upozorila na opreznost na društvenim mrežama, to jest odbijanje zahtjeva za prijateljstvo nepoznatih osoba i primjenu korakaka za obezbjeđenje naloga. Osim toga, pozivaju žrtve da u slučaju ucjene odmah pozovu policiju, nipošto ne plaćaju otkup, čuvaju cjelokupnu prepisku i prekinu komunikaciju sa tom osobom.

Related posts