OV Bosanska Krupa: Izražavamo nezadovoljstvo zbog hapšenja generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca

Jutros je održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa povodom jučerašnjeg hapšenja generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca. Predsjedavajući Tahir Nuhić, načelnik Armin Halitović i predstavnici političkih partija/klubova Mirsad Jusić (SDA), Fehima Mujić (DF), Mehmed Haskić (A-SDA), Alen Lipovača (SDP) iskazali su svoje nezadovoljstvo, pružili podršku generalu i ostalim uhapšenim vjerujući da će pravosudne institucije u BiH uraditi svoj posao na najbolji mogući način, te da će uhapšeni dokazati svoju nevinost, potvrditi da nisu agresori nego heroji koji su časno i pošteno branili svoju državu i narod. Nakon kraćeg zasijedanja vijećnici su usvojili Deklaraciju o mjestu i ulozi 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992.-1995. godine i nepravednom hapšenju ratnog komadanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine generala Atifa Dudakovića.

Vijećnici su izrazili nezadovoljstvo, kazali da general Atif Dudaković i njegovi saborci nisu agresori nego ljudi koji su samo branili svoju državu i svoj narod, a to su činili da se u ovom kraju ne bi desila još jedna Srebrenica, Tomašica, Prijedor. Istakli su da je ovim činom učinjena nepravda narodu koji je bio prisiljen da se brani, da su ponižene sve žrtve, preživjeli borci. Bosanskokrupskim vijećnicima je neprihvatjiv i sam način hapšenja jer se, kako kažu, radi o čovjeku koji se nije skrivao, čak šta više lično je govorio da će biti dostupan kada god to bude trebalo. Na sjednici se moglo čuti kako je hapšenje još jedan pokušaj da se odbrambeno-oslobodilački prikaže kao građanski rat. Uz sve ovo vijećnici su kazali kako vjeruju u nevinost pripadnika Armije RBiH i na kraju njihovo oslobađanje.

Općinsko vijeće Bosanska Krupa smatra da je dug svih nas u Bosni i Hercegovini da osudimo čin hapšenja ratnog komadanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. U cilju zaustavljanja dalje radikalne politizacije rata što može imati nesagledive posljedice Općinsko vijeće je donijelo Deklaraciju o mjestu i ulozi 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992.-1995. godine i nepravednom hapšenju ratnog komadanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine generala Atifa Dudakovića:

1. Republika Bosna i Hercegovina je vodila pravedni i legitimni odbrambeno-oslobodilački rat, a ne agresivni i osvojački rat prema bilo kome, u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.
2. Armija Republike Bosne i Hercegovine kao legitimna oružana sila Republike Bosne i Hercegovine, a njen sastavni dio 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i naredbom Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine broj: 02/1010-202 od 29. septembra 1992. godine pod brojnim nazivom ratne T-30005 sa sjedištem u Bihaću.
3. 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je kao najviša vojna formacija na prostoru tadašnjeg Bihaćkog okruga u svojoj zoni odgovornosti organizovao i izvodio odbrambena dejstva suprotstavljajući se nekoliko puta jačim snagama agresora, štiteći civilno stanovništvo u potpunom okruženju, poštujući pravila međunarodnog humanitarnog prava, konvencija i običaja ratovanja.
4. Jučerašnje hapšenje ratnog komadanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca ne predstavlja ništa do pukog nastavka antidržavne politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve.
5. Politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikad neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u periodu koji je iza nas, te najoštrije osuđujemo način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušavaju napraviti zločinci i time u potpunosti izbrisati trag koji su duboko zapisali u temelje Bosne i Hercegovine.
6. Demokratski izabrani vijećnici u Općinskom vijeću Bosanska Krupa izražavaju svoju punu podršku ratnom komadantu 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine generalu Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima koji su nepravedno uhapšeni.
7. Demokratski izabrani vijećnici Općinskog vijeća Bosanska Krupa će odgovorno u skladu sa moralnim kodeksom u svakoj prilici istaći da su uhapšeni pripadnici 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine branioci i oslobodioci opkoljenog Bihaćkog okruga.
8. U skladu sa temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti sve institucije Općinskog vijeća Bosanska Krupa će osigurati uhapšenim pripadnicima 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine punu zaštitu i dostojanstvo.
9. Općinsko vijeće Bosanska Krupa poziva sve građane, nevladine organizacije, udruženja i medije, sve dužnosnike u institucijama općine Bosanska Krupa da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata i njenog ratnog komandanta generala Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Related posts