Otvorena manifestacija Slobodarski dani viteškog grada Bužima

Slobodarski dani viteškog grada Bužima, manifestacija koja se već 22 godine obilježava u herojskom krajiškom gradu, započela je danas prigodnim aktivnostima i svečanostima.
Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, te posjetom turbetu generala Izeta Nanića i poginulim borcima 505. Viteške brigade. Večeras će se održati i Večer Kur'ana na platou ispred OŠ “Bužim”, a bit će i premijerno prikazana kasida “Devet heroja”.

Dan kasnije, 5. avgusta predviđen je obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića, a istog dana krenut će deseti po redu “Put bužimskih vitezova”. Ostatak programa i ove godine obiluje sportskim, kulturnim i vjerskih sadržajima, a dvanaestodnevna manifestacija završava 15. avgusta kada će biti održana Svečana akademija povodom formiranja 505. Viteške brigade.

Likovni saloni, promocije knjiga, turnir u streljaštvu, malonogometni turnir, odbojkaški turnir, samo su neki od događaja koje će posjetioci moći pratiti u idućih dvanaest dana.

“Intenzivne pripreme za ovogodišnju manifestaciju Slobodarski dani viteškog grada Bužima su počele krajem juna tako da dočekujemo spremno ovogodišnju manifestaciju. Pozivamo sve građane Bužima i Bosne i Hercegovine da poprate aktivnosti i sadržaje koji slijede”, kazao nam je Edhem Eminić.

Kao i prethodnih godina, Centar za kulturu, sport i informisanje Bužim aktivno će uzeti učešće u organizaciji manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima.

“Ove godine građani će u Centru za kulturu, sport i informisanje moći pratiti čak pet sadržaja: Peti bužimski likovni salon, Peti instrumentalni koncert, Peto bužimsko književno kazivanje koje organiziraju kulturna udruženja sa područja Općine Bužim. Pored toga imat ćemo i promociju knjige našeg autora Nijaza ef. Hadžića. Ugostit ćemo i predstavnike malonogometnih ekipa tokom žrijeba za 21. malonogometni turnir Izet Nanić”, kazao je Mersudin Nanić, direktor ustanove.

Inače, Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja već 22. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani ovog kraja i domovine Bosne i Hercegovine. Manifestacija simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo, no s druge strane tugu i žal, budući da je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

Related posts