Otvorena Kolonija Ostrožac - umjetnici iz regije u Cazinu do 8. juna

JU „Kulturni centar“ Cazin dugi niz godina uspješno realizuje ovu višedecenijsku manifestaciju, jedinstvenu na prostoru jugoistočne Evrope i zasigurno jedan od najvećih kulturnih brendova našeg kantona. Nastala kao umjetnička kolonija, prerasla u skulptorsku i ostavila veliki broj umjetničkih djela na otvorenom u parku na Starom gradu Ostrožac i pored SRC „Sedra“.

U ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju akademski kipari koji rade monumentalne skulpture u kamenu bihacitu iz Crne Gore, Slovenije i BiH: Jelena Pavićević, Miha Pečar, Samir Sućeska i Vedran Kljuca. Uz njih, kao i ranijih godina, skulpture u terakoti, autohtonoj glini, rade naši lokalni umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić.

Prvi puta od nastanka Kolonije postoji i zvanični suvenir ove manifestacije, nastao u umjetničkoj radionici “SerhatArt”, bračnog para Emrić iz Bužima.

Kolonija se odvija u prekrasnom ambijentu Starog grada Ostrožac, koji je 2013. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, a trajat će do 08. juna 2021. godine.

Koloniju i njene učesnike danas su obišli Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a, Almin Hopovac i savjetnik gradonačelnika grada Cazina, Sadmir Škrgić. Goste je sa aktivnostima ovog projekta i planovima za naredni period upoznao direktor Ustanove Ermin Beganović.

Izvor: Krajina.ba

Related posts