BiH / Krst nad Višegradom na zemljištu Šuma Republike Srpske: Poklon ruskim dobrovoljcima

Već šest dana na brdu Grad iznad Višegrada podiže se krst posvećen ruskim dobrovoljcima visok 5,5 metara i težak 400 kilograma. Otkrivanje krsta predviđeno je za sutra, na Dan ruskih dobrovoljaca 12. aprila, kako se obilježava u Republici Srpskoj.

Izgradnju krsta doniralo je Udruženje veterana “12. april” iz Kosovske Mitrovice, uz blagoslov koji su dali sveštenici crkvene opštine Višegrad, potvrdio je ranije Milisav Vasić, predsjednik Boračke organizacije Višegrad.

Zemljište na kojem je podignut krst iznad Višegrada u vlasništvu je šumskog gazdinstva “Panos”, koje je jedna od organizacijskih jedinica Javnog preduzeća Šume Republike Srpske, i čiji je većinski vlasnik Vlada Republike Srpske.

“Prve informacije su da je zemljište u vlasništvu šumskog gazdinstva ‘Panos’, a naknadno će Boračka organizacija zatražiti izuzeće, na neki način da im šumsko gazdinstvo pokloni to zemljište gdje je izgrađen krst. Naknadno će Boračko udruženje pokrenuti legalizaciju onoga što je ono sada bez ikakve prateće dokumentacije i zvaničnih odobrenja. Naravno, vjerovatno postoje prećutna odobrenja, jer da nije tako, ne bi ni ulazili u tu priču”, kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Skupštine Općine Višegrad i Medžlisa Islamske zajednice Bilal Memišević.

Ranije je u ovom gradu na Drini postavljena spomen-ploča ruskim dobrovoljcima na Megdanu. Na njoj je uklesano 37 imena ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u redovima VRS-a.
Kako su za Radiosarajevo.ba kazale predsjednica Udruženja ubijenih i nestalih “Višegrad 92“ Hedija Kasapović i Behija Veljan, žena koja je preživjela stravične ratne zločine u ovom gradu, reakcija predstavnika vlasti i na spomen-ploču, kao i na krst, je izostala.

“Htjeli ili ne, oni će to uraditi. Naravno da nisam za to, ali oni sve što su naumili, oni će to uraditi. Sigurna sam da će svako ko je preživio ratne strahote da se pobuni kao i i ja, ali…”, emotivno je prokomentirala za Radiosarajevo.ba, Veljan, supruga ubijenog Ismeta Veljana.

Njeno mišljenje dijeli i predsjednica Udruženja ubijenih i nestalih “Višegrad 92“ Hedija Kasapović, koja je naglasila da su očekivale reakciju vlasti.

“Šta mi možemo uraditi? Naravno da se ne slažem. No, svi znamo, oni će to svečano pokazati. Znamo gdje su i ruski vojnici ukopani, znamo gdje im je spomenik… ali niko nikada nije stao na našu stranu i reagovao”, poručila je Kasapović.
Zvaničnog govora o izgradnji krsta ruskim dobrovoljcima na sjednicama Skupštine Općine Višegrad nije nikada bilo, potvrdio je Memišević.

“Ovo nam dođe kao poruka da se u bilo koje doba može graditi. Bošnjacima je ovo poruka da na isti način pokrenu gradnju i nekog našeg spomenika, pa ćemo ga naknadno legalizirati. Jednostavno, nigdje nije zvanično delegirano ovo pitanje, niti nas je ko pitao za ikakvo mišljenje da se nad gradom postavi krst. Vjerovatno bi povratnici i drugačije kazali da se radi o krstu srpske pravoslavne crkve, međutim, ruski krst u Višegradu, u BiH? Ovo ima veze s politikom, i ovo je obilježavanje teritorija”, poručio je Memišević.

Otkrivanje krsta planirano je sutra u 10 sati, gdje će biti postavljena i ograda uz prilazni put kao i klupe za odmor, najavili su iz Boračke organizacije Višegrad koju čine bivši vojnici Vojske RS-a.
Na podizanje krsta i sutrašnje svečano otkrivanje, reagirali su i iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK), kao i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), te najoštrije osudili ovaj čin.

Podizanje takvog obilježja IGK naziva “nehumanim i barbarskim činom”.

“Smatramo ovaj gnusni, anticivilizacijski, sramni, nečasni i neprimjereni čin od institucije osuđene za genocid, na dan početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, novim atakom na istinu i pravdu o zločinima u BiH, novim prekrajanjem naučnih, historijskih i sudskih činjenica o zločinima u BiH, novim atakom na žrtve tih zločina i na kraju, novim atakom na državu BiH”, poručili su u svom saopćenju iz IGK-a.

Inistitut za istraživanje zločina, Kanada poručuje da će tražiti anagažiranje Sjedinjenih Američkih Država i Kanade te cijelog antifašističkog svijeta u akciji sprečavanja “gnusnog ponižavanja žrtava genocida te ponižavanja istine i pravde”.

Kontaktirali smo i kabinet načelnika Općine Višegrad Mladena Đurevića kako bismo saznali više o gradnji krsta, no i nakon nekoliko poziva, nismo uspjeli dobiti načelnika, te smo upućeni na Skupštinu općine Višegrad.

Related posts