Otišla u rat protiv ISIL-a, kada se vratila kući strpali je u zatvor

Mlada Dankinja Joanna Palani prije godinu dana postala je udarna vijest u svijetu nakon što je otkriveno da je ostavila lagodan život u domovini, napustila fakultet i otišla u Siriju ratovati protiv ISIL-a.

Atraktivna studentica se pridružila kurdskim snagama koje su oslobodile grad Kobane na turskoj granici. Međutim, umjesto hvalospjeva, u domovinu ju je dočekao šok. Odmah po povratku danska obavještajna služba oduzela joj je pasoš.

Dobila je 12-mjesečnu zabranu putovanja, a vlasti su je strpale u pritvor.

Njen advokat, Erbil Kaya, ogorčen je činjenicom da se danske vlasti bore protiv osobe koja je ratovala uz bok danskih vojnika i ostalih koalicijskih snaga.

– Ovo je sramota! Povratnike iz Sirije koji su se borili na strani ISIL-a pokušavaju rehabilitirati, a nju žele iza rešetaka. Mi smo prva zemlja svijeta koja kažnjava osobe koje se bore na strani međunarodne koalicije. Neviđeno licemjerje! Dakle, želimo oprostiti teroristima, a kazniti ljude koje se bore za pravdu. Nema smisla, zar ne? – kazao je Kaya.

Palani je kćerka iranskog Kurda i rođena je u izbjegličkom kampu u Ramadiju 1993. godine. Njena porodica tri godine poslije doselila se u Dansku. Kako sama kaže, otišla je Kurdistan da se bori za ‘ženska prava i demokratiju’. Sada joj prijeti dvogodišnja zatvorska kazna…

Related posts