OSBiH je spremna predati 11 lokacija

Vlasti u RS-u misle da putem Sporazuma o sukcesiji mogu dobiti nešto što im ne pripada, a neperspektivnu imovinu niko neće, jer održavanje košta, kaže Suljagić

Primopredaja neperspektivne nepokretne imovine Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH lokalnim zajednicama teče veoma sporo, ali to ne zavisi samo od Ministarstva odbrane, već i od entitetskih vlada, odnosno njihove spremnosti za preuzimanje lokacija. Kako je za Oslobođenje potvrđeno u Ministarstvu odbrane, trenutno se u posjedu OSBiH nalaze 22 neperspektivne lokacije, od čega je 11 lokacija spremno za predaju, dok za 11 lokacija postoji potreba korištenja od OSBiH.

Uhvatili se za glavu

– U ovoj godini predata je jedna neperspektivna lokacija Vladi FBiH, a trenutno Komisija za predaju neperspektivnih lokacija dogovara datum predaje jedne lokacije Vladi RS-a. Kada lokalne zajednice izraze spremnost za prihvatanje i preuzimanje neperspektivne vojne imovine, tek tada vlade entiteta zatraže od Ministarstva odbrane zvaničnu primopredaju. Ministarstvo odbrane je u više navrata obavještavalo vlade entiteta o spremnosti Ministarstva da izvrši predaju neperspektivnih lokacija za OSBiH, rečeno nam je u Ministarstvu odbrane.

Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH, kaže kako ga ne čudi što ne postoji interes lokalnih zajednica za preuzimanjem ove imovine, budući da se ne zna njen vlasnik, jer se RS i dalje žestoko protivi knjiženju te imovine na državu. S druge strane, održavanje neperspektivne nepokretne imovine skupo košta Ministarstvo i OSBiH.

– Imamo primjer gdje je objekat u Konjicu predat na upravljanje Opštini Konjic, pa su se oni uhvatili za glavu, jer su shvatili da kad tamo uključite struju, to košta 10.000 KM. Vrlo malo je opština u cijeloj državi koje imaju para da plaćaju održavanje tih objekata. Pri tome obavljanje ozbiljnijih zahvata nije moguće, jer vlasnik imovine se doslovno ne zna zbog protivljenja RS-a. Znači, predstavnici lokalne vlasti dobiju imovinu u koju ne mogu ulagati, ne mogu dovesti investitore i ne mogu uraditi apsolutno ništa. Stoga ne čudi što nema zanimanja za to, naglasio je Suljagić.

Ništa od kompromisa

Suljagić ne vidi spremnost da se pitanje upisa imovine na državu riješi, jer vlast u RS-u to ne želi.

– Kada sam se zadnji put bavio time, mi smo na stolu imali kompromisno rješenje da se ta imovina upiše na državu i da se stavi na raspolaganje lokalnim zajednicama. Međutim, to je predstavnicima RS-a bilo neprihvatljivo, tako da smo došli u situaciju da to sada OSBiH košta mnogo, jer se te lokacije čuvaju. Tamo morate imati vojnike kojima se mora platiti prijevoz da tu dođu, mora im se platiti hrana… Dakle, imate nekoliko stotina vojnika koji se bave isključivo stražarenjem. Vlasti u RS-u misle da putem Sporazuma o sukcesiji mogu dobiti nešto što im ne pripada. U suštini, sve dok imamo ovakvog Dodika, ko zna kada će se to riješiti, naglasio je Suljagić.

Izvor: oslobodjenje

Related posts