(FOTO i VIDEO) Džamija u srcu NP Drina

Za obnovu ove srebreničke džamije potrebno je oko 140.000 KM, a mještani Klotjevca su već prikupili taj iznos, pa se nadaju da će objekat otvoriti u 2020.

Krajem prošle godine počela je obnova džamije u mjestu Klotjevac, u srebreničkoj općini. Prije dva mjeseca obnova je zaustavljena. U medijima su se odmah potom pojavile priče kako nadležne institucije u RS-u ne dozvoljavaju da se obnovi ovaj vjerski objekat. Razgovarajući sa ljudima u Srebrenici, saznali smo da takve priče apsolutno nisu istinite, te da samo nepotrebno mogu izazvati probleme tamo gdje oni zaista ne postoje.

Radi se, zapravo, o tome da je 2017. godine proglašen Nacionalni park Drina u RS-u. Prema važećim zakonima, za svaku gradnju objekata na prostoru nekog nacionalnog parka potrebne su posebne dozvole.

279 donatora

– S obzirom na to da se radi o obnovi džamije koja je postojala i koja ima građevinsku i sve ostale dozvole, mi smo samo morali nadležnim inspekcijama i komisijama to prijaviti i u ovih nekoliko dana očekujemo dozvolu za nastavak gradnje. Mi smo se obratili upravi Nacionalnog parka i oni su nam usmeno kazali da može da se obnavlja džamija, kao što se mogu obnavljati i svi ostali objekti koji se nalaze na ovom području, poput porodičnih kuća. Do sada su otkopani temelji, jer je džamija bila minirana i skroz uništena i zatrpana. Temelji su obnovljeni, rekao nam je Faruk efendija Hasanović.

Kako nam je kazao efendija Hasanović, obnovljeni objekat će imati potpuno iste gabarite kao i prijeratni, a čak će i fasada biti skoro identična kao na džamiji koja je srušena.

image
IZVOR SA KOJEG JE DOVEDENA VODA ZA ABDESTHANU / DIDIER TORCHE

Prve procjene o vrijednosti obnove ove džamije su govorile da će ona koštati oko 130.000 maraka. Prijeratni stanovnici Klotjevca su se organizovali i prikupili taj novac. Na čelo Građevinskog odbora imenovan je Salih Salihović, čovjek koji je rođen u ovom selu prije više od 60 godina. Prije 54 godine je otišao iz rodnog sela, a sada se namjerava vratiti.

– Međutim, kako se mijenjaju neke stvari unutar objekta, kao što je izgradnja abdesthane, projekat će biti malo skuplji, ali neznatno. Mi planiramo da bismo sa 140.000 KM mogli taj projekat završiti. Što se tiče potrebnog novca, mi smo već blizu cjelokupnom iznosu. Kada dobijemo sredstva u materijalu od naših prijatelja, koji su se već javili da će nam ih donirati, mi ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju. Ovdje ispred džamije imamo namjeru podići jedno obilježje našim šehidima i postaviti šadrvan da gosti, koji dolaze, a koji neće ulaziti u džamiju, mogu sjesti, proučiti Fatihu i odmoriti se. Prema našoj evidenciji, u prikupljanju sredstava učestvovalo je 279 osoba. Naš plan je da bi se do ljeta ili jeseni iduće godine mogla završiti obnova. Također, namjeravamo urediti i mezarje pored džamije, kao i parking, ispričao nam je Salihović.

Kazao je kako će se abdesthana nalaziti unutar džamije, na mjestu gdje se ranije nalazila soba za imama. Voda za abdesthanu je već dovedena. Naime, stotinjak metara iznad džamije nalazi se izvor, koji je po svojoj jačini i količini vode bio poznat širom ovog kraja. Od tog izvora su već postavljene cijevi, kojima će se potrebna voda provesti do abdesthane.

Na istom mjestu prvobitno je bila izgrađena drvena džamija. Niko ne zna tačnu godinu njene gradnje, ali se pretpostavlja da je izgrađena neposredno nakon prodora Turaka u Bosnu.

Kako bilo, stara drvena džamija je na svom mjestu stajala sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka. I tada su se mještani organizovali i na njenom mjestu izgradili zidani objekat. Nakon dvije i po decenije, u julu 1995, džamija je minirana i sravnjena sa zemljom, a njeni ostaci su zatrpani. Do početka rata džemat ove džamije činili su mještani Klotjevca, kao i pet okolnih sela.

– Mi ćemo u Islamskoj zajednici sagledati kakva će biti funkcija ove džamije, s obzirom na to da nam je, prije svega, interes da obnovimo sve objekte koji su bili porušeni, tako da kada neko ovdje dođe prvi put, vidi da je to bilo naše mjesto, da je postojao život ovdje, da je bila džamija. Kakva će biti njena funkcija i koliko će biti džematlija, u ovom trenutku ne znamo niti možemo znati. U ovom trenutku pripojena je džematu Osat, a taj džemat broji nekih 200 ljudi, pojasnio je efendija Hasanović.

Slično smo mogli čuti i od Salihovića, s tim što je on napomenuo kako je izvjesno da će ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, svaki dan biti ljudi koji će željeti da obiđu ovu džamiju.

image
PODSJEĆANJE NA SREBRENIČKI GENOCID / DIDIER TORCHE

Ovaj vjerski objekat je jedan od 22 džamije koliko ih je bilo na prostoru srebreničke općine. Vjerski život je do 1992. godine bio organizovan u 23 džemata.

Tevhid 11. u mjesecu

– Do sada smo uspjeli obnoviti sve džamije osim ove u Klotjevcu i u Sasama. Obnova je uglavnom tekla tako što su se mještani organizovali, formirali građevinske odbore, prikupljali sredstva. Veliki broj objekata je i Islamska zajednica obnovila preko različitih donatora, tako da smo zaokružili tu izgradnju i obnovu u našoj općini. Prije dva ili tri mjeseca sam imao razgovor sa mještanima Sasa i okolnih sela. I tamo se pojavila inicijativa da bi oni u nekom narednom periodu obnovili džamiju, pa se nadamo da ćemo i to realizovati. Nadamo se da ćemo u toku ove ili naredne godine izvršiti pripremne radnje, da prikupimo dokumentaciju o postojanju te džamije prije rata, da pripremimo sve dozvole i da se krene u izgradnju, naglasio je Hasanović.

Što se tiče organizovanja vjerskog života u Srebrenici, Hasanović je napomenuo kako se svakog 11. u mjesecu, nakon podne-namaza, na prostoru musale u Memorijalnom centru Potočari uči tevhid za žrtve genocida. Osim toga, svakog petka u toku ljetnih mjeseci, odnosno kada je moguće organizovati klanjanje na otvorenom, na musali se klanja džuma, koju predvode imami i drugi vjerski zvaničnici Tuzlanskog muftijstva.

Izvor: oslobodjenje

Related posts