Orić traži da mu se Vučić izvini i prijeti tužbom

SARAJEVO – Naser Orić, komandant bivše Armije BiH u Srebrenici, za koga postoje svjedoci da je lično ubijao Srbe za vrijeme rata u BiH, izjavio je za jednu sarajevsku televiziju da će od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti da mu se izvini i da razmišlja da protiv njega podnese krivičnu tužbu za klevetu.

Nakon što ga je sramnom odlukom Apelaciono veće suda BiH oslobodilo, uprkos izjavama brojnih svjedoka da je lično klao srpske civile i ratne zarobljenike na području Bratunca i Srebrenice, Orić se drznuo da zatraži izvinjenje od predsjednika Srbije, jer je javnosti govorio ono što samo pristrasni sud u Sarajevu nije imao uši da čuje.

“Očekujem od Vučića da mi se javno izvini za optužbe i klevetu koju je više puta javno izrekao”,  rekao je Orić.

Orić tvrdi da su ga zvala tri advokata i tražila od njega punomoć za podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Srbije.

“Razmisliću i odlučiću da li ću to da uradim”, dodao je Orić, odgovarajući na pitanja voditelja.

To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude za Nasera Orića i primijetio da je očigledno da za , Srbe, neće biti pravde.

“Očigledno da naša suza nema roditelja i da će čak i ubijeni, preklani, Slobodan Ilić ispasti kao da je ubijen od ko zna koga ili da je izvršio samoubistvo”, kazao je Vučić.

I pored živih svjedoka koji, podsjetio je Vučić, potvrđuju da je Orić počinio zločin, neki se prave da to ne čuju i ne vide.

“Imamo protiv što se slavi nepravda i oni koji su činili zločine. To što neko nije osuđen iz političkih razloga ne znači da nije počinio zločin. A za mene je čudo da neko nije osuđen, a postoje živi ljudu koji mogu da posvjedoče”, rekao je Vučić.

Izvor:nezavisne.com

Related posts