Optužnica za Sejfovićevo bjekstvo iz KPZ-a: Pištolj mu u teretanu spustili konopcem

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu okončalo je istragu u slučaju bijega Amela Sejfovića iz pritvorske jedinice sarajevskog KPZ-a i podiglo optužnicu protiv osam osoba.

Tužilac je podigao optužnicu protiv Amela Sejfovića, Dževada Hazića, Igora Buzova, Amira Ibrahimija, Igora Miloša, Nikole Simića, Mirze Fazlića i Sanjina Borčaka, potvrđeno je danas iz Tužilaštva KS.

Prema navodima iz optužnice, Amel Sejfović se tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a. Dakle, po uputama Sejfovića koji je osmislio plan bjekstva, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega.

Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku “Kalashnikov”, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima. Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu, koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Dakle, terete se da su počinili:

Amel Sejfović krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Dževad Hazić krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Igor Buzov krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Amir Ibrahimi krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda;

Igor Miloš krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija;

Nikola Simić, krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode;

Mirza Fazlić, krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda;

Sanjin Borčak, krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela;

Uz optužnicu, koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, tužilac koji rukovodi istragom predložio je produženje pritvora za Dževada Hazića, Amira Ibrahimija, Igora Miloša, Igora Buzova i Nikolu Simića, dok su za Sanjina Borčaka i Mirzu Fazlića predložene mjere zabrane.

Amel Sejfović je 3. septembra oko 14 sati, pobjegao iz pritvorske jedinice sarajevskog KPZ-a, gdje je bio smješten dok mu se sudi za razbojništvo u poslovnici “Reiffeisen banke” na Ilidži, prilikom koje je poginuo biciklista Kemo Bašić.

Nakon osmodnevnog bjekstva, pronađen je i uhapšen u mjestu Buci kod Visokog, nakon čega je smješten u zenički KPZ.

/faktor.ba

Related posts