Oproštaj Novog Pazara od Hatidže Mehmedović

Na gradskom bedemu i zgradi lokalne samouprave u Novom Pazaru jutros su istaknuti transparenti posvećeni srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović.

“Neka ti je vječni rahmet majko šehida”, piše na transparentu posvećenom predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović (1952-2018).

Mehmedović, koja je postala simbol borbe za istinu o genecidu u Srebrenici 1995. godine, je preminula u nedjelju, a dženaza i ukop biće obavljeni danas.

Na dženazu Mehmedović otputovao je veliki broj građana Novog Pazara i Sandžaka, a prisustvovaće joj i predstavnici grada Novog Pazara i bošnjačkih institucija.

U Novom Pazaru i Sandžaku javni komentar potpredsjednice Narodne Skupštine Republike Srbije i narodne poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, ako i podrška takvom stavu, naišla je na osude javnosti, posebno na društvenim mrežama.

NVO Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije su, kako je navedeno, osudili besramni pokušaj Radete, da se posthumno obračuna s Mehmedović.

“Pozivamo sve državne organe, uključujući predsednika, premijerku, ministre bez izuzetka, direktore državnih kancelarija, ali i državni parlament i lokalne skupštine, SANU i SPC, i sve druge kojima su usta puna Srbije, kao i civilno društvo u celini i medije, da se jasno distanciraju od ovog sublimata fašizma, odbace ga i stanu na stranu pravde za mrtve i za žive”, navode sandžačke NVO.

U javnom reagiranju upućen je poziv pravosudnim organe da preduzmu sve zakonske mjere protiv Vjerice Radete kao nositeljke ovakvih anticivilizacijskih razmišljanja i delovanja.

“Izostanak adekvatnog reagovanja može biti samo potvrda da se Republika Srbija samo deklarativno menja u procesu pridruživanja EU. Takođe, pozivamo međunarodnu zajednicu da nedvosmisleno osudi ovaj čin, kao i da se suprotstavi praksi negiranja genocida u Srebrenici”, poručili su predstavnici tri NVO u Sandžaku.

Related posts