Opasno oboljenje: Zbog ove bolesti 50.000 ljudi u BiH ne može normalno da se kreće

Zglobovi su stalno upaljeni, otečeni su i bole, najčešće u toku mirovanja i noću, a karakteristična je jutarnja ukočenost koja traje duže od 60 minuta. Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan protiv artritisa. Koliko je teško i neizvjesno putovanje kroz život ispunjen bolom, neizvijesnošću, strahom, depresijom, nemoći, nesanicom….

Reumatske i mišićno-koštano bolesti pogađaju jednu četvrtinu svih stanovništva u Evropi – više od 120 miliona ljudi. Skoro svaka porodica u Evropi je pogođena reumatskim i mišićno-koštanim bolestima na neki način. Ove bolesti pogađaju više radno sposobnih osoba, nego bilo koje druge bolesti. Reumatske i mišićno-koštano bolesti pogađaju podjednako i muškarce i žene, svih godina, uključujući i djecu i bebe. Ajdaslić, predsjednik Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti “Snaga iz Tuzlanskog kantona Prema riječima Suada Ajdaslia, predsjednika Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti “Snaga iz Tuzlanskog kantona”, četvrtina stanovnika Bosne i Hercegovine boluje od nekog oblika reumatizma.

– Danas ćemo dati akcent na pozitivne strani. Od januara Tuzlanski kanton ima jedini u FBiH 20 bioloteških terapija za liječenje reaumatskog artritisa, koje bolest može dovesti u stanje remisije. Mi ćemo se danas u 14 sati okupljanje u UKC Tuzle obratiti prisutnima i zahvaliti se Vladi TK koji su doprinijeli da se koriste biološke terapije u našem kantonu – kaže Ajdaslić za Avaz.ba. Prema njegovim podacima, oko 50.000 osoba u BiH ima oboljenje reumatoidnog artritisa, a samo oko 7.500 je na Tuzlanskom kantonu. – Smatramo da oboljelih od reumatiodnog artritisa u BiH i TK imamo puno više, a od toga je 20 posto nepokretni i koji su invalidi – kaže Ajdaslić, dodajući da je reumatizam grupa različitih oboljenja koja se po nastanku mogu podijeliti na: zapaljenske, nezapaljenske i degenerativne.

Reumatske bolesti

Međutim, neke reumatske bolesti su mnogo češće u određenoj populaciji. Naprimjer, reumatoidni artritis, sklerodorma, fibromialgija i lupus predominantno pogađaju žene. Spondiloartropatije i giht su češći kod muškaraca. Reumatske bolesti su najveći uzrok bolovanja i ranog penzionisanja i predstavljaju najskuplje bolesti u zdravstvenom i drušveno-ekonomskom sistemu.

Related posts