Oko 250 učesnika u subotu kreće na biciklistički maraton Bihać – Potočari

Oko 250 učesnika biciklističkog maratona Bihać – Potočari krenut će u subotu, 8. jula iz Bihaća na put dug 500 kilometara da bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Na ovaj način žele podsjetiti na stravične zločine nad Bošnjacima Sigurnosne zone UN-a u julu 1995. godine, kazao je organizator biciklističkog maratona Ermin Lipović.

Naglasio je da učesnici dolaze iz više zemalja, a to su BiH, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Švedska, SAD, Holandija i Mađarska. Biciklisti će preći oko 500 kilometara podijeljenih u tri etape, a prespavat će u Jajcu i Sarajevu kao i svake godine.

“Na ovaj način želimo podsjetiti sve da se ovo zlo nikada više ne smije ponoviti. Pripreme za maraton su u završnoj fazi i sve se odvija prema planiranim aktivnostima”, istaknuo je.

Organizator maratona je Klub ekstremnih sportova Limit. Prošle godine u maratonu je učestvovalo također oko 220 biciklista.

Do sada je 70 žrtava genocida identificirano i spremno za dženazu 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica. Među njima je sedam maloljetnika. Posmrtni ostaci 6.429 žrtava genocida ukopani su u Potočarima i 233 žrtve genocida ukopane su individualno. Među identificiranim žrtvama 440 su maloljetne osobe i 22 osobe ženskoga spola.

U nekim slučajevima ubijene su kompletne porodice, zbog čega ih nije moguće na bilo koji način identificirati.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na području Podrinja pronađena 81 masovna grobnica. Uglavnom je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama. Samo osam grobnica je primarnog karaktera, a sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice.

Posljednja masovna grobnica gdje su pronađene žrtve genocida jeste masovna grobnica otkrivena u decembru 2015. na smetljištu u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka – 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

Kada je riječ o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine, još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava.

(Izvor: Radiosarajevo)

Related posts