Održana konferencija Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine

Konferencija Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine (mreSVUBiH) održana je u periodu od 08. do 10. decembra 2017. godine u prostorijama hotela „Hollywood“, Sarajevo, gdje su mladi lideri putem radionica spoznali šta je to sve potrebno za stvaranje dovoljno jakog tima koji će dalje predvoditi Mrežu. Na konferenciji je prisustvovalo 40 srednjoškolaca, pored predsjednika, po prvi put i PR-ovi regija/kantona Bosne i Hercegovine.

mreSVUBiH je zastupničko tijelo srednjoškolaca, kojeg čine Mreža vijeća učenika kantona Federacije Bosne i Hercegovine (mreVUK FBiH), Mreža savjeta učenika Republike Srpske (mRESURS) i Mreža savjeta vijeća učenika Distrikta (mreSVUD).

Radionice, u kojima su učestvovali perspektivni lideri, su bile kreativnog, edukativnog i zabavnog karaktera Također su akcentovale timski rad i ukazale na jednakost svih srednjoškolaca i njihovih prava, te je na osnovu toga osmišljena aktivnost na nivou cijele BiH – kampanja za „EU selo“. Srednjoškolci su prezentovali i urađene te planirali predstojeće aktivnosti.

Izabrano je i novo rukovodstvo. Kenan Kečanović, predsjednik mreVUK-a USK, je izabran za predsjednika mreVUK-a FBiH, što je dosta karakteristično i značajno, budući da je ovo prvi predsjednik mreže na nivou Federacije BiH iz Unsko-sanskog kantona. Pored njega, za prvog potpredsjednika je izabrana Ida Tokalić, a za drugog Lejla Halilović.

„Konferencija je bila odlično iskustvo za sve mlade lidere koji su joj prisustvovali, te se to može zaključiti na osnovu novostečenog znanja i dobivene motivacije za daljim radom i uspjehom, jer smo mi srednjoškolci resurs koji država treba iskoristiti, a ne problem koji treba rješavati.“ – izjavila je Lejla Habibović, PR mreVUK-a USK.

Srednjoškolci su također tokom radionica razmjenjivali svoja iskustva, te nastojali zajedničkim načinom i timskim radom naći rješenja za aktuelne probleme svih srednjoškolaca Bosne i Hercegovine, a ujedno su putem toga sklopili nova prijateljstva.

Related posts