Uhapšen Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

U Bihaću je jutros uhapšen Hamdija Abdić Tigar zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

U akciji Federalne uprave policije, koja se provodi na području Unsko-sanskog kantona, osim Abdića uhapšene su još četiri osobe, javlja N1, Deda Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović.

Uhapšene osobe biće kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela “Sedra” odveli pripadnici jedinice kojom je navodno komandovao Hamdija Abdić.

“Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru”, izjavio je Tigar 2014. godine.

Vladimir Šantić je nestao 9. marta 1995. Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Šantić je jedan od osnivača HDZ-a BiH u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke.

Hamdija Abdić Tigar je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, a sad je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća.

(Klix,ba/N1)

Related posts