Dodik i Čović pročitani od diplomata u BiH: Mali Milošević i još manji Tuđman

Odnos SNSD-a i HDZ-a prožet je odnosom stranačkih lidera Milorada Dodika i Dragana Čovića. Gotovo sve političke i svake druge akcije ovog dvojca uperene su protiv BiH. Upravo zato ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE su izrazili duboku zabrinutost zbog, kako su naveli, očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

“Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH”, navedeno je u saopćenju diplomata. HDZ i SNSD se kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, navodi se u reakciji, u Parlamentarnoj skupštini BiH su stvarali proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku”.

Naravno, Čović i Dodik su do sada političkim pritiscima uspjeli izbjeći kazne nakon što su osumnjničeni ili procesuirani za kriminal i korupciju. Sve ovo što čine oko ZKP-a, ima za cilj da sebe zaštite pred zakonom.

Dodik je saopćenje diplomata nazvao najbrutalnijim miješanjem u unutarnje stvari BiH. Istina je da se niko ne može brutalnije miješati u unutrašnje stari u BiH od Dodika i Čovića.

Međunarodnom faktoru je štošta jasno u politici Dodika i Čovića. Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije je jedan od svjedoka koji su pred američkom Kongresnom komisijom svjedočili o situaciji na Zapadnom Balkanu i posebno BiH: “Nećemo dozvoliti da se protiv vas više ikada upotrijebi nasilje i to ćemo i pokazati. Nećemo dozvoliti da se zemlja raspadne. Zaštitit ćemo vaše pravo da demonstrirate protiv političke elite”, kazao je između ostalog Bassuener.

Ovo je bila do sada najjasnija i nedvosmislena poruka ljudima Bosne i Hercegovine. Nacionalni lideri bi ponavljali historiju rata i zločina. Oni bi opet pokušali ispuniti davne fašisoidne ideje velikodržavnih projekata. Mladost Zapadnog Balakana ne odlazi samo zbog nezaposlenosti. Odlazi zbog straha za svoj život. Čak i njihovi roditelji koji znaju kakav je ovdje užas bio, žele da njihova djeca odu iz ove zemlje.

Već sada se govori da je moguće da u Predsjedništvu BiH budu Dodik i Čović. Danas se u Sarajevu kroz šalu govori o srpskohrvatskom članu Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, političar sa američke crne liste bi da bude prvi čovjek države. To je još jedan ružan pokušaj podvale Bosni i Hercegovini.

Čović je jedini političar koji je odmah nakon objave posjetio Dodika. Ta vrsta bliskosti djeluje razarajuće protiv BiH.

Srbija i Hrvatska glume pred svijetom netrpeljivost i fingiraju napetosti. Radi se o staroj ideji koju su prakticirali Milošević i Tuđman da treba sve žrtvovati za mir Srbije i Hrvatske i samo dobri odnosi Srbije i Hrvatske znače mir za region. Svijet je taj propali politički criminal, sa zločinima davno pročitao. Sve je tu lažno, kao što je lažiran bio njihov sukob uz hiljade žrtvovanih u njihovim narodima.

Dodik je miljenik predsjednika Srbije Vučića, Čović miljenik Kolinde Grabar Kitarović.

Dušan Bilandžić, partizan i saradnik Josipa Broza Tita, bio je dugogodišnji blizak prijatelj sa Tuđmanom. Kada je svojevremeno, pred samu smrt, progovorio o apsurdnom i zločinačkom dogovoru Tuđmana i Miloševića u podjeli BiH, očajni novinar mu je dobacio: „Ali u Bosanskoj Posavini Hrvati i Srbi su ratovali.“

Bilandžić odgovara: “To je bio najveći apsurd. Milošević i Tuđman su organizirali te oružane borbe za Bosansku Posavinu. Tada sam razmišljao i pitao: zašto dopuštaš da u Posavini ginu vojnici kad je ona već bila predana Srbiji. Tuđman mi je tada nešto spetljao u smislu da treba glumiti da je to dobiveno borbom. Jednom prilikom je čak i rekao da se ne smije steći dojam da je to predano bez borbe.”

Bosna i Hercegovina je pobijedila golemim žrtvama i razaranjima velikodržavne projekte Srbije i Hrvatske od 1992. do 1995. godine. Danas Vučić i Grabar Kitarović svoju politiku pokušavaju sakriti od podudarnosti sa Miloševićem i Tuđmanom. Ali, njihovi poslušnici u Bosni imaju zadatak da ne odustaju. Bosna je dobila malog Miloševića Dodika i malog Tuđmana Čovića.

/S.Omeragić/nap.ba

Related posts