Akcija FUP-a: "Pao" još jedan član bande koja je poharala tržne centre u FBiH

Federalna uprava policije nastavila je aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju većeg broja oružanih razbojništava počinjenih na širem području Federacije BiH, te je u nastavku operativne akcije “Shark” uhapsila još jednog osumnjičenog za organizirani kriminal i tešku krađu.

Kako saznajemo iz FUP-a, pripadnici ove policijske agencije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i uz asistenciju pripadnika MUP-a RS-a, pretresli jednu lokaciju na poručju Gornjeg Kotorca u Istočnoj Ilidži, gdje su uhapsili osumnjičenog.

– Prilikom provođenja mjera i radnji slobode je lišena osoba inicijala R. G. iz Istočnog Sarajeva, a koja se sumnjiči za krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom teška krađa – potvrđeno je iz FUP-a.

Akcija hapšenja izvedena je u ponedjeljak, a osumnjičeni je nakon krim-obrade u službenim prostorijama FUP-a, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva HNK.

U sklopu akcije “Shark”, kojoj je prethodila višemjesečna istraga, pripadnici FUP-a su polovinom decembra prošle godine uhapsili šest osoba na području HNK, te tri u Sarajevu.

Istraga je rezultirala u dokazivanju i dokumentovanju organizirane kriminalne grupe koja je tokom 2016. i 2017. godine, počinila više krivičnih djela kao što su razbojništva na štetu tržnog centra “Bingo” u Čitluku i Sutini, “Robota” u Mostaru, benziske pumpe “Čule” u Mostaru, pljačke više bankomata na području HNK i ZHK, kada je ukradeno više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Pored navedenog ova kriminalna grupa se dovodi u vezu i sa drugim krivičnim djelima, kao što su krađe automobila te trgovina narkoticima, počinjenim na prostoru FBiH.

/faktor.ba

Related posts