Od početka godine ukradeno više od 520 vozila, u dva kantona nema krađa

U Bosni i Hercegovini u prvih osam mjeseci ove godine evidentirana su 523 krivična djela otuđenja motornih vozila, od čega 432 na području Federacije BiH, a 91 u entitetu Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području FBiH u periodu od 1. januara do 31. augusta ove godine evidentirana su 432 krivična djela otuđenja motornih vozila, zbog čega je slobode lišeno 17 osoba. U tom bh. entitetu su u julu i august zabilježena 102 krivična djela otuđenja motornih vozila što je za 38 manje u odnosu na isti period 2016. godine.

U prvoj polovini ove godine na području FBiH evidentirano je 330 krivičnih djela otuđenja motornih vozila što predstavlja smanjenje za 205 (ili 38,32 posto), dok je broj prijavljenih lica za ova djela povećan za 18 (ili 81,82 posto) u odnosu na isti period 2016. godine.

Ova grana kriminalna u Federaciji BiH je najrazvijenija u Kantonu Sarajevo gdje je u navedenom periodu otuđeno gotovo 300 motornih vozila. Zanimljivo je da u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu nije evidentiran nijedan slučaj krađe motornog vozila.

U odnosu na FBiH, u entitetu Republika Srpska evidentirano je znatno manje krivičnih djela koja se odnose na otuđenje motornih vozila. Za osam mjeseci MUP RS-a je evidentirao 91 krivično djelo otuđenja vozila i to 40 djela “Teška krađa vozila”, 24 krivična djela “Krađa vozila” i 27 krivičnih djela “Oduzimanje motornog vozila”.

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću entitetskog MUP-a RS za AA su potvrdili da su u ovom periodu pronađena i vlasnicima vraćena 72 vozila od kojih su 53 otuđena na teritoriji RS-a, 13 na teritoriji FBiH i šest vozila za koja je potragu raspisao INTERPOL.

Related posts