Od novog premijera i nove Vlade USK se očekuje da se krene rješavati migrantska krizu

U srijedu je imenovana nova Vlada Unsko-sanskog kantona, po nekim mjerenjima 17. po redu, a činjenica da je svaka rekonstrukcija ustvari nova Vlada, a samo u prošlom mandatu smo imali preko 5 rekonstrukcija.

Međutim, ova nova Vlada i novi premijer su nakon niza negativnih reakcija na rezultate izbora, jer je činjenica da je mnogo više negativnih u odnosu na one što su bili zadovoljni rezultatima, možda svjetlo na kraju tunela za one razočarane.

Takva percepcija prvo razočaranih građana, pa nakon toga donekle zadovoljnih jer se pokazalo da rezultati na izborima i nisu toliko negativni kako je izgledalo, može biti teret novoj vlasti. Ukoliko su građani, ili velika većina njih sa nadom dočekali novu Vladu, oni od nove Vlade očekuju i drugačiji način rada, drugačije rezultate.

Vlada Ružnić Mustafe ima zadatak da građanima upali svjetlo na kraju tunela, a za to nemaju baš mnogo vremena, za poteze koje građani očekuju, nova Vlada ima tek nekoliko dana. Izvori bliski novoj Vladi kažu da su toga svjesni i da su zbog toga tu, novi premijer često ponavlja da će svaki minut posvetiti građanima. Očigledno svjestan da je strpljenje građana svedeno na minute, u nekoliko dana će morati uraditi ono što bivša Vlada nije uradila za pola godine ili cijelu godinu.

Šta se očekuje od novog premijera i nove Vlade? Najveći trenutni problem je migrantska kriza, tu moraju biti jasni i vidljivi koraci, da li će ti koraci i rezultati doći imenovanjem komesara kako je najavio i novoimenovani predsjedavajući Skupštine USK Rasim Pajić, ostaje nam da vidimo. Dakle, prvi korak koji je jasno da građani očekuju da se napokon odabere prvi čovjek policije koji će sigurnost građana preuzeti u svoje ruke. Nakon toga, Vlada USK u koordinaciji sa komesarom već u nekoliko dana mora napraviti rezultate po pitanju migrantske krize koji će biti vidljivi “golim okom”.

Paralelno sa tim, Vlada USK treba priprema ti nacrt Budžeta za 2019. godinu, što je temeljni i najvažniji dokument za Kanton.

Vlada je održala svoju prvu vanredenu sjednicu, na kojoj je donijela zaključak o zabrani zapošljavanja, a isti zaključak su zatražili od svih ustanova kojima je osnivač Kanton.

usn.ba

Related posts