Očekujemo da međunarodna zajednica osudi HDZ-ovu blokadu države

SDP BiH očekuje da će na predstojećem sastanku stranačkih lidera sa predstavnicima međunarodne zajednice biti postignut napredak u pregovorima oko izmjene zakonodavstva kada je u pitanju slučaj “Ljubić”, rekao je za Vijesti.ba generalni sekretar ove političke partije Irfan Čengić.

On je istakao da je potrebno postići kompromis i pronaći rješenje koje će biti u skladu sa evropskim vrijednostima i da svaka osoba može biti birana i birati.

“Takođe, očekujemo od predatavnika međunarodne zajednice da osude blokiranje rada Doma naroda Parlamenta BiH zbog želje da se blokira uvođenje kamera na biračkim mjestima i skenera za brojanje listića. To je samo jedan primjer kako HDZ BiH kroz domove naroda želi da blokira ovu državu”, poručio je Čengić.

Podsjećamo, za 3. maj zakazan je sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a BiH Dragana Čovića, SBB-a Fahrudina Radončića, SDP-a BiH Nermina Nikšića i DF-a Željke Komšića sa ambasadoricom SAD Maureen Cormak i šefom Delegacije EU Larsom Gunnarom Wigemarkom, na kojem će se ponovo tragati za rješenjima za izmjene Izbornog zakona kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda u slučaju “Božo Ljubić”, pišu Vijesti.ba.

Na posljednjem sastanku, održanom 25. aprila, predstavnici stranaka u FBiH nisu uspjeli postići dogovor o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda.

(Vijesti.ba)

Related posts