Obrazovana, uspješna, samostalna: Cijeli svijet se divi saudijskoj princezi

Zove se Ameerah Al Taweel i tridesettrogodišnja je princeza iz Saudijske Arabije. Njen elegantni damski stajling dostojan je jedne princeze. Za svečane prilike u Evropi Ameerah bira glamurozne haljine koje ističu njenu zaista zavidnu siluetu, a preko dana opredjeljuje se za damske kostime.

Uspješno kombinira spoj tradicionalog i modernog, iako se generalno ne drži zakona koji nameće stroge tradicionalne norme na Bliskom istoku. Tako je često možemo vidjeti u modelima koji su zanimljiv spoj modernog i tradicionalnog.

Ameerah je jedna od prvih žena u Saudijskoj Arabiji koja je odbila prekriti kosu i nositi tradicionalne haljine, koje prekrivaju cijelo tijelo i ne ističu figuru. Kada prilika u određenoj državi to zahtijeva ona će svakako ispoštovati formu, ali uvijek ostaje dosljedna sebi.

I nije samo njen stil ono što ističe ovu prelijepu princezu u očima javnosti, ona je uspješna, samostalna i obrazovana mlada žena. Mada ima vozača, uglavnom je ona ta koja vozi automobil, fakultet je završila u Sjedinjenim Američkim Državama i posjeduje diplomu i znanje stečeno iz poslovne administracije.

Amerah smatra kako bi svaka žena u njenoj zemlji morala dobiti pravo da sama odluči da li će se školovati i nositi tradicionalnu odjeću.

Kao dio plemstva u okviru svog rada Ameerah Al Taweel do sada je posjetila 70 zemalja u želji da im pomogne da ove države riješe najteže probleme. Između ostalog, učestvovala je u pravljenju utočišta u zapadnoj Africi, pružila pomoć žrtvama poplava u Pakistanu, otvorila Centar za islamske studije na Univerzitetu u Kambodži, a predvodi i misiju za pomoć Somaliji.

Related posts