Obilježena 29. godišnjica od pogibije heroja Adila Bešića

Šehidska dova je program kojim Medžlis IZ Bihać i džemat Turija – Vrsta u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim obilježavaju dan preseljenja na ahiret heroja oslobodilačkog rata majora Adila Bešića. Inače, Adil Bešić je bio komandant 2. bihaćke / 502. slavne bbr. i ukopan je pored džamije u džematu Turija – Vrsta. Hor imama Medžlisa IZ Bihać su izveli prigodan program posvećen šehidima, a prisutnima se pored imama Abde-ef. Rekića obratio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić.

„Posebna je čast da se uz našu džamiju nalazi mezar jednog od najboljih sinova naše domovine Adila Bešića. Zahvaljujem vam što ste došli i što ste na takav način iskazali svoje poštovanje prema svim šehidima, a posebno prema šehidu Adilu Bešiću. Naučio nas je naš voljeni Pejgamber, a.s., da ćemo biti sa onima koje volimo. Na ovakav način potvrđujemo da su nam šehidi dragi i da priželjkujemo da budemo u njihovoj blizini na Sudnjem danu.“ – poručio je efendija Rekić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić u svom obraćanju je prenio selame muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, koji zbog spleta okolnosti nije bio u prilici prisustvovati ovom programu. On je istakao značaj ovog programa i značaj podsjećanja na šehide.

„Ovaj večerašnji program je u skladu sa Božijom porukom kojim nas obavezuje da podsjećamo na poučne situacije, jer će pouka koristiti vjernicima. Ovakve prigode ne organiziramo kako bismo ispoljavali mržnju. Mržnja je nešto što je strano našem biću, pa i u vremenu kada su nam rušili džamije, ubijali nevine civile i činili najsvirepije zločine. Ni tada mržnje u nama nije bilo. Mi smo , hvala Bogu dragome, učeni da volimo i cijenimo ljudsko dostojanstvo. Ovo je prilika da damo svojevrsno obećanje da šehidsku žrtvu za univerzalne vrijednosti nećemo zaboraviti, da ćemo o naših devet heroja oslobodilačkog rata govoriti i na mlađe generacije prenijeti sjećanje na njih i njihovu herojsku borbu.“ – poručio je glavni imam Ćehić.

Dan poslije je na Grabežu, mjestu gdje je major Adil Bešić preselio, upriličen historijski čas, proučena Fatiha i odano poštovanje prema ovom čovjeku. Također je upriličena izložba fotografija o devet heroja oslobodilačkog rata u organizacija „Fond memorijala“ iz Sarajeva. Visoke delegacije na čelu sa Federalnim pomoćnikom ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Mirzom Terzom, premijerom USK Mustafom Ružnićem i predstavnicima boračkih udruženja sa područja USK-a su posjetili kasarnu „Adil Bešić“ u Bihaću i obišli radove na izgradnji muzeja 5. korpusa Armije R BiH, a potom su se delegacije uputile prema turbetu majora Adila Bešića, gdje su se obratili predstavnici Vlade F BiH, Vlade USK i predstavnici udruženja „Zlatni ljiljani“.

Prisutnima se na turbetu majora Adila Bešića obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je govorio o obavezi poštivanja šehidske žrtve i neophodnost zalaganja na putu dobra, kako bi se ciljevi zbog kojih su se borili ispunili. Muftija Kudić je ovim povodom pripremio hutbu, a koja je pročitana u svim džamijama Muftijstva bihaćkog.

Izvor: Biscani.net

Related posts