OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA BITKE “MUNJA 93“

Danas je navršeno dvadeset i devet godina otkako se desila ratna operacija Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade. Veliki broj posjetitelja i ove godine je došlo na poprište ove bitke da 11. januara obilježe veliku ratnu pobjedu kod Kedića Glavice, gdje je 2014. godine podignuto monumentalno spomen-obilježje.

Obilježavanje je počelo u subotu, odigravanjem stonoteniskog turnira u organizaciji STK “Izet Nanić” Bužim, zatim nastavljeno u nedjelju šahovskim turnirom a u ponedjeljak druženjem bivših pripadnika jedinica “Hamze i Gazije“, odakle su ove jedinice kretale u boj.

Danas u jutarnjim satima posjetom Turbeta generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. viteške brdske brigade gdje su u prisustvu brojnih građana Općine Bužim, predstavnici izvršene i zakonodavne vlasti USK, Općine Bužim i boračkih udruženja položili cvijeće i proučili Fatihu.

Delegacija je zatim posjetila Muzej sobu 505. Viteške brigade, a u isto vrijeme učesnici pješačenja “Ponosa i slave Munja `93” u organizaciji udruženja “Nanićevi Bužimljani” krenuli su prema poprištu slavne bitke i spomen-obilježju na Kedića Glavici.

Nakon toga u prostorijama Organizacije porodica Šehida i poginulih Boraca upriličen je prijem za porodice šehida i poginulih boraca u ovoj bitci.

I ove je godine centralno obilježavanje ove velike pobjede bilo na Kedića Glavici gdje je prigodnom programom obilježena ova slavna bitka.

Tradicionalno imami MIZ Bužim proučili su Jasin a zatim je održan historijski čas i evocirane uspomene na slavnu bitku. Referat o ovoj slavnoj bitci, samom toku akcije  pročitao je Abdullah Dekić, sin poginulog borca 505. viteške brigade.

Delegacije su položile cvijeće a prisutnima su se zatim obratili načelnik Općine Bužim, Mersudin Nanić, predsjednik koordinacije boračkih udruženja općine Bužim Edham Eminić, Ratni konadant 505. viteške brigade Sead Jusić i ratni komandant Šefik Veladžić, koji je prisutne detaljnije orijentisao i pojasnio tok bitke.

Prisutni pripadnici i potomci pripadnika 505. viteške brigade, uz ostale goste, prisjetili su se dana kada su u pomno isplaniranoj i vođenoj akciji ušli iza leđa neprijatelju te iz više pravaca napada uništili njihove položaje i stvorili dotad neviđenu pomutnju u njihovim vojnim redovima. Svi su bili saglasni u jednom: uspjeh operacije Munja ‘93 uveliko je odredio budući karakter ratovanja 105. (kasnije 505. viteške) bužimske brigade na čelu s njenim komandantom Izetom Nanićem, ali i cijelog Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Akcija je ostala zapisana u historiji BiH kao posebna, a brojnim aktivnostima na poprištu te bitke podsjetilo se na herojstvo i doprinos bužimskih vitezova u odbrani Bosne i Hercegovine.

Cijela operacija Munja ‘93 bila je isplanirana i realizirana od strane komande 105. bužimske brigade na čelu s komandantom Izetom Nanićem. Mjesto izvođenja bilo je na širem prostoru Banjana, brdovitog predjela Cazinske krajine u trokutu istočno od Bužima, sjeverno od Bosanske Otoke i jugozapadno od državne granice, tzv. “Suhe međe”.

Ciljevi ove operacije bili su zauzimanje strateški povoljnijih borbenih položaja i odbacivanje neprijatelja sa šireg rejona Banjana kako ne bi mogao neposredno gađati bužimska naseljena mjesta Dobro Selo i Radoč.

Više fotografija pogledajte ja fb stranici:

Izvor: Centar za kulturu sport i informisanje Bužim

Related posts