Obilježavanje Kurban-bajrama u USK: Namaz klanjan u više od 200 džamija i mesdžida

Svečano i dostojanstveno u svim gradovima i općinama u Unsko-sanskom kantonu obilježava se Kurban-bajram. Bajram-namaz klanjan je u više od dvije stotine džamija i mesdžida na području Bihaćkog muftijstva.

Središnju molitvu u bihaćkoj Gradskoj džamiji predvodio je Suad ef. Mahmutović. U bajramskoj poruci efendija Mahmutović poručio je vjernicima da je ovo praznik tolerancije, porodice, poštovanja među ljudima te da je ovo i dan žrtve i darivanja.

– Provedite dan u miru, poštovanju i krugu najdražih. Pomirite se s onima s kojima eventualno niste bili u dobrim odnosima. Posebnu pažnju obratite na ljude koji nemaju da dostojno obilježe Kurban-bajram – dodao je u poruci Suad ef. Mahmutović.

Inače, svečanost obilježavanja Bajrama održana je u svih osam gradova, odnosno općina u Kantonu, a obilježavanje je nastavljeno tradicionalnim prijemima i porodičnim okupljanjima.

U privremenom prihvatnom kampu za migrante, na lokaciji nekadašnjeg “Đačkog doma” u Bihaću, obavljeno je i zajedničko klanjanje Bajram-namaza za sve koji trenutno borave u Domu. Bit će organizovan i bajramski ručak, a svoj djeci migrantskih porodica podijeljeni su bajramski paketi.

Međunarodna organizacija za migrante organizovat će zajednički ručak i u hotelu “Sedra”, u kojem borave 152 osobe, odnosno migrantske porodice s djecom.

Related posts