Obilazak stratišta: Strahote u Novoj Kasabi nije preživjelo 1.200 Bošnjaka

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru obilaska mjesta stradanja prvo su posjetili stratište u Novoj Kasabi.

-Danas obilazimo stratišta na kojima su ubijani naši najmiliji. To su bili najcrnji i posljednji trenuci života naše djece koja su ubijana gladna i žedna. Prema Haškom tribunalu na igralištu u Novoj Kasabi je bilo zatočeno 1.200 Bošnjaka, a nakon toga i likvidirano. Dok postoji i jedna majka nećemo zaboraviti šta se dogodilo, govorit ćemo istinu, ne zbog mržnje ili nečega nego zbog istine i pravde. Evo već 23 godine mi tražimo istinu i pravdu”, rekla je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Hasan Hasanović je preživio genocid u Srebrenici. Danas je kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Govorio je o stratištu u Novoj Kasabi.

-U Novoj Kasabi, 12. jula 1995. godine počela je velika zasjeda oko Kameničkog brda. Ubijeno je nekoliko stotina muškaraca i dječaka. Narednog dana su blokirani svi ovi putevi, i počela je masovna operacija zarobljavanja dječaka i muškaraca. Sa megafonima su ih pozivali da siđu na asfalt i predaju se. Oko 6.500 muškaraca i dječaka se predalo. Oko 1.200 ih je dovedeno na stadion u Novu Kasabu. NATO je iz svog aviona snimio fotografije zarobljenih muškaraca i dječaka – rekao je Hasanović.

Istakao je da su putnom relacijom prema Milićima i Vlasenici deportovane porodice iz Potočara.

-Na ovom mjestu su viđale svoje očeve, braću, supruge. Možete zamisliti kako je njima bilo. Ovo je jedino mjesto koje je obilježeno, jer imamo ploču na kojoj piše 13. juli 1995. godine. Ni jedno drugo stratište nije obilježeno – kaže Hasanović.

Fatima Azić je izgubila tri sina, supruga, brata. Svake godine obilazi stratišta.

-Nemam nikog svog više. Dva sina i supruga sam vidjela u Kravici. U Kravici sam vidjela moje dijete zaklano, bez glave, pored puta poredani poklani. Prepoznala sam moje dijete po odjeći. Ukopala sam supruga i sinove. Tijela nisu pronađena kompletna. Od najmlađeg sina je pronađeno nekoliko kostiju – rekla je Azić.

Pored mjesta stradanja u Novoj Kasabi obići će se i stratišta Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Branjevo, Pilica, Kravica, Budak, Potočari.

Obilazak stratišta ubijenih Bošnjaka organiziran je dva dana nakon komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, gdje je ove godine smiraj našlo 35 identificiranih žrtva genocida.

 

Related posts