Nuklearni otpad na granici

U Ministarstvu za prostorno uređenje i okoliš Unsko-sanskog kantona održan je sastanak radne grupe za praćenje aktivnosti povodom najavljene izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u susjednoj Hrvatskoj, a na samoj granici sa BiH.

Dignimo glas

– Sa predstavnicima zainteresovanih strana iz oba entiteta u BiH razgovarali smo o aktualnoj situaciji, a ona je da Hrvatska zaista planira izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori. Prevashodno se ide na skladištenje termo-nuklearnog otpada iz elektrane Krško. Po našim saznanjima, prethodno se trebala održati javna rasprava i u BiH, ali nije, održana je samo u Hrvatskoj, gdje smo i mi učestvovali, ali naše sugestije su jednostavno odbili.

Najavljivane i planirane javne rasprave u Bihaću i u Bosanskom Novom nisu održane, a i po prostornom planu za ovakvu vrstu odlagališta to se ne bi smjelo činiti susjednim općinama, odnosno našem kantonu i RS-u. Na sastanku smo donijeli zaključke da trebamo izraziti nezadovoljstvo zbog odlagališta uz granicu i rijeku Unu, pogotovo sa ovakvim radijusom, gdje su u 30 kilometara obuhvaćene sve općine USK-a i dobar dio njih u RS-u. Veliki broj ljudi koji živi u ovom okviru bio bi obuhvaćen indirektnom štetom, kazao nam je Jasmin Burnić, ministar za prostorno uređenje i okoliš Vlade Unsko-sanskog kantona koja je bila organizator sastanka.

Nuklearni otpad na granici

Kako je istaknuo i direktor državne Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević, od velike je važnosti da se sada i javnost pobuni, digne glas koji će i Hrvatska čuti.

Ministar Burnić i radna grupa Vlade Unsko-sanskog kantona će i dalje biti suport svim općinama i lokalnim zajednicama koje budu u narednim danima željele iskazati nezadovoljstvo zbog odluke susjedne zemlje. Ali, ni do sada ništa nije uspjelo zaustaviti namjere Vlade susjedne nam države.

Emir Dizdarević, direktor državne Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost

– Najave Republike Hrvatske su da počinju izgradnju objekta u kojem bi za prvo vrijeme skladištili otpad niske i srednje radioaktivnosti, s tim da bi to poslije moglo prerasti u stalno odlagalište, pa bi se vjerovatno dovezao radioaktivni otpad iz Krškog, a poslije bi bila i razgradnja. Na stratešku procjenu negativnog uticaja i na naše upite, odgovoreno nam je da će u sljedećoj fazi procjene zahvata terena biti urađen i taj dio koji će se odnositi na odgovore nama u susjedstvu. Naš strah je opravdan, oni i dalje provode aktivnosti po planu, ali ne izvještavaju bh. stranu koja je više ugrožena, istakao je za Oslobođenje Emir Dizdarević, direktor državne Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Dizdarević je sa svim detaljima upoznao radnu grupu u USK-u i načelnike svih rubnih opština iz oba entiteta. Nadati se da će Hrvatska odustati od lokacije na Trgovskoj gori postalo je već uzaludno, a mogućnosti da se nešto konkretno poduzme su sasvim ograničene.

Tema za dvije vlade

– Treba ići prema Predsjedništvu BiH, prema Vijeću ministara, da oni sa Republikom Hrvatskom otvore intenzivne razgovore po ovom pitanju već na sljedećoj, zajedničkoj sjednici VMBiH i Vlade Hrvatske. Ta je sjednica trebala biti u junu, a sad ne znamo kada će biti. Naša strana zaslužuje da joj se daju sve informacije i da se o svemu otvoreno porazgovara, poručio je direktor Dizdarević.

Podsjećamo, Trgovska gora se nalazi na području općine Dvor na Uni u Hrvatskoj, gdje se lokalno življe također uzaludno protivi odabiru lokacije za odlaganje otpada. Sve nevladine organizacije digle su glas protiv ove odluke, građanstvo u općinama od interesa, i u Federaciji i Republici Srpskoj, ali se čini da institucije Bosne i Hercegovine još nisu spremne na radikalne poteze kojima bi pomogle stanovništvu sa sjevera zemlje. – piše oslobodjenje.

Related posts