Bihać: Održana centralna manifestacija “Junski dani otpora”

U organizaciji mjesne zajednice Srbljani i podršku Gradske uprave Bihać i Ministarstva za boračka pitanja USK-a, večeras je u bihaćkom naselju Jezero održana tradicionalna manifestacija „Junski dani otpora“. Okupljanjem velikog broja mještana Spahića, Srbljana, Jezera i drugih naselja, evocirane su uspomene na odsutne momenate u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga na početku agresije na našu zemlju ratne 1992. godine .

Kako je večeras istaknuto, preživjeli mještani Grmuško-srbljanskog platoa zajedno sa svim nivoima vlasti, nikada neće zaboraviti historijsku činjenicu koja govori da je na liniji fronta dugoj 15 km poginuo 371 borac , od kojih 84 iz MZ Srbljani.

Čestitavši mještanima herojskog Grmuško-srbljanskog platoa na herojskoj borbi za vrijeme agresije na našu državu, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić u svom obraćanju kazao je da Savjet MZ Srbljani obilježavanjem herojskih dana iz proteklog rata širi istinu o časnoj borbi pripadnika “Sile nebeske”.
“Ti dani herojske borbe o otpora daleko nadmoćnijem neprijatelju bili su dani ponosa i slave, dani kada nije bilo bitno koje si političke opcije, već je bilo bitno da li voliš svoju zemlju. Heroji grmuško-srbljanskog platoa zajedno sa borcima iz svih gradova našeg Kantona pokazali su da vole svoju zemlju i danas se prisjećamo njihovog herojstva”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

O ratnim dešavanjima i herojskoj borbi boraca 5.korpusa Armije R BiH prisutnima su govorili ratni komadanti Hamdo Delalić i Amir Avdić, istaknuvši da su u junu 1992.godine borci 5.korpusa Armije R BiH pružili herojski otpor nadmoćnom neprijatelju, a kasnije velikom požrtvovanošću i časnom borbom oslobodili veliki dio okupiranih teritorija.

“Ovaj lokalitet bio je od strateškog značaja za tadašnji Bihaćki okrug i agresor je u nekoliko navrata pokušao osvojiti ovaj plato, ali su ga heroji 5.korpusa u tome spriječili i osigurali da Bihaćki okrug ostane i dalje slobodna teritorija sa koje će kasnije krenuti oslobađanje naše domovine”-istakao je Husein Rošić, premijer USK-a.

U svom obraćanju Nijaz Malkoč, predsjednika MZ Srbljani i dobitnik ratnog priznanja Zlatni ljiljan, još jednom je ukazao na neophodnost završetka asfaltiranja puta prema Bosanskoj Krupi, putnog pravca tzv. Strane i sportske dvorane u OŠ Jezero.

“Pozivam predstavnike svih nivoa vlasti da ne zaborave herojski Plato i njegove stanovnike koji su dali živote za današnju slobodu i sve blagodati koje uživamo u svojoj državi i slobodi”- je Malkoč.

Related posts