Novi umjetnički grafiti u gradu na Uni: Obogaćivanje javnog prostora kroz kulturno-umjetničku razmjenu

Ovog vikenda u Bihaću, kao dio međunarodnog grafiti projekta “Tunnel Of Love”, održava se grafiti radionica na temu tolerancije, a kao krajnji rezultat umjetnici će osmisliti, dizajnirati i oslikati umjetničke grafite na zgradi Kulturnog centra u Gradskom parku, te na zidu bivšeg vojnog igrališta u naselju Harmani u Bihaću.

U saradnju sa Gradskom upravom i Kulturnim centrom Bihać projekat provodi njemačka organizacija MORAST Mobile Jugendsozialarbeit kroz ERASMUS + program, a sam projekat predstavlja određen vid kulturno-umjetničke razmjene ljudi i ideja između Bosne i Hercegovine i Njemačke.

“Ovi grafiti sa pažljivo odabranim temama nalazit će se na frekventnoj lokaciji i kao takvi bi trebalo da imaju utecaj na javno mnijenje. Kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju svi učesnici projekta su direktno uključeni u suzbijanje predrasuda i podizanje nivoa tolerancije. Grafite oslikavaju akademski umjetnici iz Njemačke i BiH”, rekao je Marcus Boros iz organizacije MORAST Mobile Jugendsozialarbeit.

Pored podizanja građanske svijesti, glavni cilj ovog projekta je razvoj sposobnosti za interkulturalni dijalog, toleranciju i društveni angažman građanstva koje bi samopouzdanije stupalo u dijalog sa drugim i drugačijim.

“Predstavnici ove organizacije prije nekih mjesec dana obratili su se kabinetu gradonačelnika sa prijedlogom lokacija na kojima žele oslikati umjetničke grafite. Kako su se prijedlozi odnosili na površine koje pripadaju Kulturnom centru Bihać, oni su ih uputili na nas i mi smo objeručke prihvatili ovaj projekat koji će malo oplemeniti urbani prostor grada Bihaća. U tom smislu želim da napomenem da moramo razlikovati ovakve legalne umjetničke grafite, koji su svakako dobro došli, od vandalskih grafita”, rekao je direktor Kulturnog centra Bihać Alen Zulić.
Nakon oslikavanja grafita u našem gradu, umjetnici iz Bihaća koji su dio ovog projekta trebali bi otputovati u Njemačku.

Related posts