Novi, gotovo sigurno, generalni sekretar NATO-a: Ko je Mark Rutte?

Holanđanin Mark Rutte, koji će najvjerovatnije postati novi glavni tajnik NATO-a, žestoki je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i nepokolebljiv saveznik Ukrajine koji je izbrusio svoje političke vještine na dužnosti premijera koju je obnašao 14 godina.

Rutte (57) je, prenosi Index, jedan od najvećih pobornika evropske vojne podrške Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. i ističe da je poraz Moskve ključan za mir u Evropi.

Na to ga je potaklo rušenje aviona iznad Ukrajine 2014., za što Holandija okrivljuje Rusiju. Tada je poginulo 298 ljudi, a 196 bili su holandski državljani. NATO mora biti snažan kako bi se suprotstavio Moskvi i evropski čelnici ne smiju biti naivni kada je u pitanju Putinova Rusija, ističe.

“On neće stati na Ukrajini ako ga sada ne zaustavimo. Ovaj rat veći je od Ukrajine. Riječ je o očuvanju međunarodne vladavine prava”, rekao je Rutte u UN-u u septembru 2022., sedam mjeseci nakon početka ruske invazije.

Nakon rušenja leta MH17, Rutte je postao jedan od najistaknutijih evropskih političara, odigravši važnu ulogu u evropskim raspravama o imigraciji, dugu i odgovoru na pandemiju covida-19. Pod njegovim vodstvom Holandija je povećala potrošnju za odbranu na više od 2 posto BDP-a koliko traži NATO i donirala avione F-16, topništvo, dronove i streljivo Kijevu.

Gotovo je sigurno da će u oktobru na čelu NATO-a zamijeniti Jensa Stoltenberga, koji je tu dužnost obnašao gotovo deset godina, nakon što je kandidaturu povukao rumunjski predsjednik. Rutte je već osigurao podršku 31 od 32 države članice Saveza. Stoltenberg je u utorak rekao da je Rutte “jako snažan” kandidat za njegova nasljednika i da je odluka blizu.

U Stoltenbergovu mandatu Savez je primio u svoje redove Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Finsku i Švedsku. Neke članice NATO-a nadale su se da će estonska premijerka Kaja Kallas postati prvom glavnom sekretarkom Saveza, ali za druge je ona previše radikalna u odnosu prema Rusiji.

Rutte cijeli život živi u Den Haagu i nije oženjen, a nakon politike namjeravao se posvetiti podučavanju. No, rat u Ukrajini potaknuo ga je da se odluči za međunarodnu funkciju. Snažan je pristaša ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, s kojim se sastao u Kijevu prije pet godina.

“Čak i tada je bilo očito: to je čovjek s misijom… Uvjeren sam da uspjeh Ukrajine velikim dijelom ovisi o mentalitetu koji je on širio od samoga početka”, rekao je Rutte za Reuters u aprilu.

S druge strane, premda je upozoravao na prijetnju koju predstavlja Putin, sugerisao je i da ruski predsjednik nije snažan kako se čini.

“Nemojte mentalno precijeniti Putina. Razgovarao sam s njime puno. On nije snažan čovjek, on nije snažan tip”, rekao je Rutte u raspravi u parlamentu u aprilu.

Rutte je potvrdio svoju kandidaturu za novog glavnog sekretara NATO-a prošle godine kao jedan od voditelja međunarodne koalicije koja će isporučiti avione F-16 Ukrajini i obučiti ukrajinske pilote. Pri kraju svojeg mandata na čelu holandske vlade, potpisao je desetogodišnji sigurnosni sporazum s Ukrajinom koji joj garantuje podršku Holandije.

Rutte ima dobre odnose s raznim britanskim i američkim zvaničnicima i mnogi smatraju da je jedan od onih u EU-u koji su se najbolje nosili s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji se ponovno takmiči za Bijelu kuću. To bi mu moglo biti vrijedno iskustvo jer Trumpov mogući povratak na vlast zabrinjava čelnike NATO-a otkako je on doveo u pitanje američku spremnost da pomogne drugim članicama Saveza budu li napadnute.

Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu prošle godine, Rutte je rekao da bi čelnici trebali prestati “kukati zbog Trumpa” i da bi trebali više trošiti za odbranu i proizvodnju streljiva, nezavisno od toga ko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts