Nova opasna igrica kruži Facebookom: Navodi djecu da bježe od kuće

Zabrinjavajuća igra pod nazivom “Izazov 48 sati” kruži Facebookom i navodi djecu da bježe od kuće i nestanu na period od dva dana.

Djeca koja nestanu u novom izazovu dobijaju bodove za svaku objavu o nestanku na društvenim mrežama, piše “Independent”.

Kako se navodi, ova opasna igra je kopija “Izazova 72 sata”, koji je kružio zapadnom Evropom prije nekoliko godina. Jedna majka iz Irske izjavila je da je njena porodica doživjela “neizrecivu nervozu zbog ovog bolesnog takmičenja”.

Njeno dijete sa još nekoliko njih je pobjeglo i nađeni su tek nakon 55 sati. “Bila sam prestravljena da su mrtvi, ili da će ih neko silovati, ubiti ili prodati u bijelo roblje…

Ali klinci misle da je to smiješno. Nisam vidjela ni trunku kajanja na njima, a čak su se i fotografisali u policijskom autu i objavljivali “selfije” na društvenim mrežama”, rekla je majka.

“Bilo je užasavajuće, ali moje 14-godišnje dijete kao da to ne shvata. Potrebno ih je osvijestiti, ali se bojim šta bi ih moglo osvijestiti”.

“Independent” podsjeća da su društvene mreže, posebno Facebook pogodno tlo za širenje “glupih trendova i izazova”.

Kao primjer je naveden i “cimet izazov”, tokom kog su i djeca i odrasli pokušavali da pojedu veću količinu cimeta u prahu i potom kašljali.

Mnogi su to smatrali zabavnim, uprkos upozorenjima ljekara da može doći do gušenja.

Related posts