Krajiški sindikati protiv zakona o PIO-u: Sve Novalićeve reforme su novi nameti i manja prava

Predstavnici Odbora Saveza samostalnih sindikata BiH iz Unsko-sanskog kantona pozvali su zastupnike u Federalnom parlamentu s područja USK, ali i sve ostale, da glasaju protiv Prijedloga zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, navodeći da je pomenuti zakon neprihvatljiv za radnike i buduće penzionere.
Savez samostalnih sindikata BiH analizirao je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH na svim nivoima organizovanja, a na osnovu izvršene analize ističu da je prijedlog teksta novog zakona u potpunosti neprihvatljiv.

Iz sindikata su zatražili od premijera FBiH Fadila Novalića da Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH povuče iz parlamentarne procedure i vrati u javnu raspravu kako bi se ugradili amandmani SSSBiH, a od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da zakon povuče s dnevnog reda naredne sjednice.

Istakli su i da je savez sindikata uputio pismo svim političkim partijama s ciljem da ne podrže ponuđeni tekst zakona.

“I mi u Odboru SSSBiH iz USK želimo obavijestiti javnost da ovaj prijedlog zakona posebnu štetu donosi radnicima koji su učestvovali u odbrani BiH i onima koji idu u prijevremenu penziju. Zbog toga tražimo od zastupnika s područja USK, koji će odlučivati s drugim zastupnicima o Prijedlogu ovog zakona, da za njega ne glasaju, da traže da se prijedlog skine s dnevnog reda i podrže amandmane SSSBiH ukoliko dođe do rasprave u Parlamentu”, rekao je Muhamed Mahmutović, predsjednik Odbora Saveza samostalnih sindikata BiH iz Unsko-sanskog kantona.

On je istakao da se poslije Zakona o radu radi o najvažnijem zakonu za radnike. Naveo je i da Savez samostalnih sindikata BiH nikad nije bio protiv donošenja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, naprotiv, smatraju da se ova oblast konačno mora urediti, ali da nikad neće pristati na to da bilo koja reforma, pa ni reforma penzionog sistema, ide preko leđa radnika budućih penzionera.

“Odgovorno mogu reći da sve dosadašnje reforme koje je radila Vlada Fadila Novalića nisu bile u korist građana Federacije BiH, nego se radilo o novim nametima i manjim pravima građanima, što svakako utječe na egzistenciju građana i njihov život. Vlada FBiH se uporno brani, kao i uvijek, kako nema sredstava za prihvatanje naših prijedloga. Mi kažemo da sredstava ima, samo ih treba znati prikupiti. Radi se o doprinosima za penzijsko osiguranje koji nisu plaćeni, pogotovo od firmi koje su u vlasništvu države i koje su najveći dužnici”, kazao je Mahmutović.

On je napomenuo da smatra da Vlada FBiH određene stvari radi namjerno te da bi zbog toga u proljeće moglo doći do protesta radnika, ali i penzionera.

“Ovim zakonom se povećavaju penzije onima koji su se penzionisali prije 2008. godine i koji su realno oštećeni. Zbog toga penzioneri traže da se ovaj zakon usvoji. I budući penzioneri, odnosno radnici, traže da se zakon usvoji, ali kroz amandmane putem kojih oni neće biti oštećeni. Bojim se da vlast ne iskoristi situaciju i okrene radnike i penzionere jedne protiv drugih”, rekao je Mahmutović.

Da bi zbog usvajanja ovog zakona moglo doći do štrajkova smatra i Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

“Sindikat je ponudio jedno mirovno rješenje. Ukoliko ne prođu naši amandmani, vjerovatno slijede štrajkovi. Mi to ne želimo, želimo da na jedan konstruktivan način dođe do izmjena ovog zakona. Ukoliko vlada to ne želi, a kako vidimo do toga vjerovatno neće ni doći, odnosno naši amandmani neće biti u potpunosti prihvaćeni, bojim se da će ova godina i ljeto proći u štrajkovima”, kazao je Fajić.

klix.ba

Related posts