Njujorški umjetnici dobili 6,7 miliona dolara nakon što su prekrečeni njihovi murali

Savezni sudija u SAD-u dodijelio je 6,7 miliona dolara za 21 crtača grafita nakon što su njihova djela uništena 2013. godine u njujorškom kompleksu 5Pointz u Queensu kako bi se napravio prostor za luksuzne apartmane.

Američki sudija Frederic Block jučer je saopćio kako umjetnici mogu naplatiti odštetu nakon što je sud u novembru prošle godine presudio kako je Jerry Wolkoff, vlasnik zgrade u Queensu, narušio prava umjetnika zagarantovana saveznim zakonom.

Advokat umjetnika Eric Baum rekao je za CNN da je odluka o nadoknadi štete trijumf za umjetnike širom Amerike.

“Kulturni značaj kompleksa 5Pointz i vrijednost aerosolne umjetnosti koju je stvorio 21 crtač priznata je kao likovna umjetnost. Sada je jasno da savezni zakon štiti dostojanstvo umjetnika i osigurava da se njihova umjetnička djela tretiraju s poštovanjem”, kazao je Baum.

Inače, američki Zakon o vizuelnim umjetnicima pruža pravnu zaštitu umjetnicima čiji rad ispunjava određene uslove.

Skladišni kompleks 5Pointz bio je ulično umjetničko carstvo koje su posjećivali umjetnici i posjetitelji iz cijelog svijeta. Vlasnik zgrade Wolkoff dozvolio je umjetnicima da slikaju murale i grafite na zgradama koje posjeduje od 2002. godine. Vremenom se 5Pointz pretvorio u kulturni značaj New Yorka te veoma atraktivnu turističku lokaciju.

Impresivni primjeri ulične umjetnosti okrečeni su 2013. godine zbog priprema za rušenje, što je razbjesnilo lokalnu zajednicu. Više od 1.500 umjetnika koristilo je skladište 5Pointz kao svoju umjetničku platformu, pretvarajući ranije devastiranu zgradu od cigala u turističku atrakciju.

Novac koji su dobili umjetnici će podijeliti između sebe, a svaki od njih će dobiti između 75.000 i 1,3 miliona dolara.

Related posts