SIPA o jutrošnjoj akciji u Krajini: Pronašli sedam Iranaca, uhapšeno petero krijumčara

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon pretresa koji su jutros obavljeni na području općina Bihać i Velika Kladuša, uhapsili su pet osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem migranata.

Osim policajaca SIPA-e, u akciji “Ranac” su učestvovali i pripadnici Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, kao i MUP Unsko-Sanskog kantona.

– Na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine izvršeni su pretresi na šest lokacija na području opština Bihać i Velika Kladuša.
Tom prilikom pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, SIM kartice, rokovnici, te razna dokumetacija. Navedeni predmeti se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudima iz člana 189. KZ BiH i krivičnim djelom organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189a. KZ BiH – precizirano je iz SIPA-e.

Na jednoj od lokacija koje su pretresane pronađeno je sedam državljana Republike Iran, prema kojima inspektori Službe za poslove sa strancima preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Uhapšeni su trenutno na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA-e, nakon koje će tužilac odlučiti o njihovom daljem statusu.

Izvor: Faktor

Related posts